Rekordszámú látogató az idei Judafesten

Írta: Gricz István - Rovat: Belföld

 

A változékony kora nyári időjárás ellenére minden korábbinál többen vettek részt a Judafest Utcafesztiválon vasárnap a Kazinczy utcában.

judafest_utcafesztival_3

A zsidó kultúrát és hagyományokat bemutató közösségi fesztivált 2008 óta évente megrendezik június első vasárnapján a belvárosi zsidó és bulinegyed szívében. A Kazinczy utca ezen a napon csak a gyalogosoké, így idén is szinte teljes hosszában szabadtéri színpadoknak, koncerteknek, kirakodó- és tudásvásárnak és egyéb izgalmas programoknak adott helyet. A fesztiválozók találkozhattak az egykori zsidónegyed és a zsidó kultúra népszerű vagy éppen kevésbé ismert értékeivel, érdekességeivel. A közösségi rendezvény nem titkolt célja az is, hogy a tolerancia és az egymásra való odafigyelés fontosságára felhívja a figyelmet.

judafest_utcafesztival_1

A fesztivál díszvendége ebben az évben Németország volt: a rendezvényen egyebek mellett instant német nyelviskola és ismert német zsidó művészek, politikusok, üzletemberek portréiból készült kiállítás várta a látogatókat, valamint a fesztiválon részt vett Dr. Heinz-Peter Behr, a Német Szövetségi Köztársaság magyarországi nagykövete.

Az idén kilencedik alkalommal megrendezett Judafesten kerületi lakosok és budapestiek, valamint nagyszámú külföldi látogató vett részt, összesen több mint 10 ezren. 

judafest_utcafesztival_4

***

A rendezvény főtámogatója a Joint Magyarország / MAZS Alapítvány, amely 1991-ben jött létre, az American Jewish Joint Distribution Committee (JDC) magyarországi szervezeteként. A kiemelten közhasznú szervezet célja, hogy hozzájáruljon a zsidó identitás kialakításához és megtartásához.

Címkék:judafest

[popup][/popup]