Körkérdés a vidéki hitközségekhez – Debreceni Zsidó Hitközség

Írta: Szombat - Rovat: Belföld, Hazai dolgaink

Zsidó hitközségekhez fordultunk, hogy osszák meg a nyilvánossággal idei terveiket.

739eed01-0ac7-4ebc-8440-c93c079599c0

Mire fókuszálnak, milyen programokat terveznek az 2016-os évben? 

A Debreceni Zsidó Hitközség az elmúlt években jelentős fejlesztéseket valósított meg – teljesen megújult a Pásti utcai Orthodox Zsinagóga, a Beit Hamidras, a Kóser Vágoda, a régi Mikve, illetve az egész udvar. Debrecen város és a Teva Gyógyszergyár segítségével emlékfal készült az udvarban a Holokauszt debreceni áldozatainak emlékére.

Ugyancsak megújult a hitközség Székháza, melynek tetőterében zarándokszálláshely került kialakításra, illetve a Kápolnás utcai Zsinagóga is felújításra került.

Idén ezekre a fejlesztéseknek is köszönhetően bővíthetjük programjaink sorát. Április 9-10-én kerül megrendezésre a Kibic-piknik a Pásti utcai udvarban.  A több mint 20 zsidó szervezetet tömörítő Kibic Szövetség idén először nem Budapesten, hanem az ország második legnagyobb zsidó közösségének vendégeként Debrecenben tartja bemutatkozó rendezvényét. A piknik célja hagyományosan az, hogy az érdeklődők megismerhessék a Szövetség tagszervezeteinek munkáját, vezetőit, célkitűzéseit, közelebb kerüljenek a zsidó kultúrához és eltöltsenek egy vidám napot a legkülönfélébb szabadidős programokkal.

Május 27-29. között kerül megrendezésre a XVII. Nemzetközi Konferencia, melynek témája – Lenni – de hogyan?

Ehhez kapcsolódik idén a hitközség által második alkalommal rendezendő Jótékonysági vacsora, május 29-én. Ezúttal a Kárpát-medencei zsidóság múltját, jelenét bemutató múzeum létrehozásával kapcsolatos előkészületek finanszírozása, az elérendő cél.

Zsidó szabadegyetemi előadásaink havi rendszerességgel látogathatóak. Idén októberben XVIII. alkalommal kerül sor a Dr. Kardos Albert Nemzetközi Vers- és Prózamondó versenyre, melyre évről-évre egyre több résztvevő érkezik.

Természetesen vallási ünnepeink is megtartásra kerülnek. A legközelebbi a Pészách alkalmából április 22-23-án tartandó Széder esték.

Mindennapi feladatunknak tekintjük Holokauszt túlélőink segítését.

Szeretnénk olyan programokat beindítani, melyek során a fiatalokat is be tudjuk vonni a közösség munkájába. Terveink szerint újszerű sport- és szabadidős programokat akarunk szervezni.

Szervezés alatt áll a debreceni és környéki középiskolák tanulóinak, rendkívüli történelemóra szervezése a Pásti utcai Zsinagógába. Ennek keretében szeretnénk a diákoknak bemutatni a zsidó vallási és kulturális életet, a zsidóság múltját és jelenét.

Szeretnénk, ha minél szélesebb körben, és nemzetközi szinten is, minél ismertebb lenne a hitközség és a zsidó vallás.

Milyen problémákkal, kihívásokkal néznek szembe?

Az elmúlt időszakban a vidéki zsidóság elvándorolt külföldre vagy Budapestre. Mivel Debrecen városa megfelelő és nagyarányú munkalehetőséget biztosít, illetve a Debreceni Zsidó Hitközség biztosítani tudja minden zsidó számára a lehetőségeket a vallás gyakorlására – működő zsinagóga, kóser konyha, mikve megléte – , szeretnénk az elkövetkező időkben Debrecenbe csábítani olyan családokat, akik mind a polgári, mind a vallási életüket meg tudják itt valósítani.

A meglévő és működő épületeken kívül további turisztikai fejlesztéseket szeretnénk eszközölni, alapozva arra a tényre, hogy a Debrecen aktívan bekapcsolódott a nemzetközi reptéri hálózatba.

Mit üzennek a Szombat olvasóinak, mire hívnák fel a figyelmüket? 

Reméljük, hogy felkeltettük a Szombat olvasóinak kíváncsiságát, és kedvet kaptak ahhoz, hogy Debrecenbe látogassanak. Mindenkit szeretettel várunk a zarándokszálláson, kóser ellátással, illetve minden nap megtartott imádkozásainkra, reggel és délután.

Jelentkezni az alábbi elérhetőségeken lehet:

[email protected], 52/415-861, 06-70-311-41-96

Címkék:Debreceni Zsidó Hitközség, zsidó civil szervezetek, zsidóság

[popup][/popup]