BZSH: Botrány a temetőben – Mazsihisz: Rabbik lázongása

Írta: Pályi Márk - Rovat: Belföld

Míg a Budapesti Zsidó Hitközség közgyűlésén Heisler András, volt Mazsihisz-elnök és Radnóti Zoltán lágymányosi rabbi élesen bírálták a hitközségi vezetést a temetőben történt visszaélések miatt, a Mazsihisz küldöttgyűlésén a rabbikar tagjai tiltakoztak a vezetőség magatartása miatt.

Decemberben a BZSH és a Mazsihisz is megtartotta évi rendes küldöttgyűlését. A 2010. évi zárszámadás, a 2011. évi költségvetés eddigi végrehajtása és a 2012. évi költségvetés-tervezet elfogadásán túl égető témák is szóba kerültek.

A BZSH közgyűlését Streit Sándor, a budapesti hitközség elnöke Heisler András neki küldött levelével nyitotta meg, amivel azt kívánta jelezni, hogy nem söprik szőnyeg alá a temetőben történt visszaélések ügyét. Mint az Index.hu november végén nyilvánosságra hozta, a Kozma utcai sírkertben évek óta kettős könyvelést alkalmaztak. Gyászolókat károsították meg, a beszedett pénz pedig hiányzik a BZSH kasszájából.

A szerdai ülésen Zoltai Gusztáv ügyvezető igazgató kifejtette, a szükséges intézkedéseket szerinte megtették, Karádit elmozdították a temető éléről. Streit szerint változás tapasztalható a temetői alkalmazottak hozzáállásában, a bejáratnál azóta tábla figyelmezteti a gyászolókat, hogy a temetéseket kizárólag a Chevra Kadisa Síp utcai központi irodájában intézhetik. A vita ennek ellenére föllángolt: Villányi András küldött beszámolt apósa temetéséről, amikor őt is korrupt módon kihasználták. Streit ekkor furcsa módon azokat kezdte bírálni, akik bedőltek a temető vezetőjének. Radnóti Zoltán lágymányosi rabbi, az ügy egyik kirobbantója hiába taglalta, képtelenség megtört gyászolóktól számon kérni, hogy az eljárás minden pontjával tisztában legyenek. Konkrét esetek sorát idézte, hozzátéve, a temető vezetői nem egy alkalommal külön megkeresték és rábeszélték az érintetteket, hogy a fizetéseket közvetlenül velük intézzék.

A BZSH gyűlésén ugyanakkor senki nem adott választ arra, a hitközség vezetése miért tűrte el a temetői visszaéléseket, ahogy arra sem, pontosan kik részesültek a törvénytelenül beszedett összegekből. Kunos Péter, a számvizsgáló bizottság elnöke lapunknak elmondta, az alapszabály szerint a hitközség ügyvezetését terheli a felelősség az intézkedés elmulasztása miatt. Heisler is az ügyvezetés erkölcsi felelősségét hangoztatta.

A BZSH közgyűlése emellett a groteszk elemektől sem volt mentes: Egri Oszkár, a Zoltai-féle vezetés jogásza a küldöttek elé tárta, hogy miután a Hegedűs Gyula utcai templomkörzet több tagja számára kiderült, édesanyja nem zsidó származású, automatikusan megvonták tőle a templomkörzet élén betöltött elöljárói tisztségét, és mást delegáltak helyette a közgyűlésre is. A Mazsihisz vasárnapi küldöttgyűlésén Egri fölszólalását Fröhlich Róbert főrabbi, a rabbitestület alelnöke a rabbikar megalázásának nevezte, mivel Egri kétségbe vonta a rabbik hatáskörét. A közgyűlés szavazás útján bizalmáról és megbecsüléséről biztosította a rabbikart.

Nem ez volt az egyetlen eset, hogy a rabbik elégedetlenségüket fogalmazták meg a vezetéssel szemben. Az országos főrabbi cím adományozása is kudarcba fulladt, miután Feldmájer Péter Mazishisz-elnök a rabbitestülettel való egyeztetés mellőzésével terjesztette szavazásra Domán István főrabbi kinevezését. A döntést végül a szavazás megtörténte után vissza kellett vonni. Az elégedetlenség azon is leszűrhető volt, hogy a pótválasztás során a vezetést élesen bíráló Heisler Andrást választották be a Mazsihisz vezetőségébe.

Pályi Márk

Bővebb összefoglaló a közgyűlésekről a Szombat internetes oldalán: www.szombat.org

[popup][/popup]