Belarusz: újratemettek a Holokauszt ezer áldozatát

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Ez év februárjában fedezték fel Breszt városában azt a tömegsírt, amelyben a számtalan náci tömeggyilkosság egyikének áldozatait földelték el.

Az áldozatok csontjait összegyűjtötték, koporsókba helyezték, amelyeket aztán a zsidó hagyomány szabályai szerint eltemettek. A maradványokat az – ilyen feladatokra is kiképzett – izraeli Zaka önkéntes csoport emberei gyűjtötték össze. A temetést egy helyi Chabad rabbi felügyelte.

A maradványokat egy építkezés során találták meg – tudósít a Jewish.ru hírportál – Breszt városában, ahol egy luxus lakópark alapjait ásták ki éppen.

Breszt 1939-ig Lengyelországhoz tartozott, utána – a Hitler-Sztálin paktum következtében – Szovjetunióhoz került. A támadó németek az akkori szovjet-német határon lévő várost 1941-ben elfoglalták. Az itt létrehozott gettóban mintegy 28 ezer embert zsúfoltak össze. Közülük mintegy 17 ezer főt a Bronnaja Gora nevű vasútállomás közelében lőttek agyon 1942 októberében. A többieket máshol mészárolták le.

Az akkori Belarusz Szovjet Köztársaság zsidó lakosságának kétharmadát gyilkolták le a nácik és cinkosaik. Utóbbiak között viszonylag kevés volt a belorusz nemzetiségű, a náci segédcsapatok javarészt ukrán, lett és litván fegyveresekből álltak.

A Jewish News Syndicate hírét fordította jég

Címkék:Belarusz, Holokauszt-áldozatok

[popup][/popup]