Az USA vámhatósága megkülönböztető cimkézést rendelt el a Nyugati Partról, illetve a Gázai-övezetből származó termékekre

Írta: izraeli-hirlevel.blogspot.hu - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Az Egyesült Államok vám- és határvédelmi hatósága (US Customs and Border Protection) a múlt szombaton körlevelet intézett az ország importőr cégeihez, amelyben utasítja őket, hogy a jövőben a Júdeából és Somronból származó termékeket “Izrael” helyett a “West Bank” (“Nyugati Part”) cimkével kell ellátni származási országként, akár zsidók, akár arabok állították azt elő.

wine bottlesA Gázai-övezetből származó termékeket is külön cimkével kell ellátni, amely a “Gaza” vagy “Gaza Strip” (“Gázai övezet”) felirat szerepel.

Az utasítást megszegő cégek ellen a vámhatóság eljárás indítását helyezi kilátásba.

A hírt a TV1 “Mabat” esti híradója közölte csütörtök este.

“Az intézkedés célja, hogy iránymutatást adjon a kereskedelmi szereplők tekintetében a származási ország jelölési követelményeinek, ha az áru a Nyugati Parton, illetve a Gázai-övezetben lett előállítva” – hangzik a hivatalos indoklás.

A szombaton közzétett utasítás minden valószínűség szerint amerikai palesztin arab és baloldali szervezetek panaszainak az eredménye, amelyek panaszolták, hogy az 1995-ben hozott hasonló értelmű törvényt mindeddig nem hajtották végre.

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma  megerősítette az utasítást tartalmazó körlevél részleteit, és hozzátette, hogy a cimke nem tesz különbséget a régióban előállított zsidó és arab áru között, hanem egyszerűen kinyilvánítja, hogy a szóban forgó terület nem Izrael része.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]