Az újraválasztott magyar miniszterelnök egyik első külföldi útjának célpontja Izrael

Írta: Szombat - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle, Külföld

“Előreláthatólag a következő hetekben Orbán Viktor miniszterelnök Izraelbe utazik Benjamin Netanjahu miniszterelnök meghívására” – jelentette be Yossi Amrani izraeli nagykövet.

Netanjahu és Orbán budapesti találkozójuk alkalmával

Izrael Állam budapesti nagykövete Pécsett az Izrael Állam 70. évfordulójára rendezett ünnepségen beszélt erről – adta hírül a hetek.hu.

Netanjahu miniszterelnök az áprilisi választások után küldött gratuláló levelében hívta meg a magyar kormányfőt, amit Orbán Viktor elfogadott.

Az újraválasztott magyar miniszterelnök egyik első külföldi útjának célpontja lehet Izrael.

Szinte a nagyköveti bejelentéssel egyidejűleg, Magyarország – Csehország és Románia mellett – ellenállt a törekvésnek, hogy az Európai Unió 28 tagállama közös nyilatkozattal szigetelje el Donald Trump amerikai elnököt, mert az USA hétfőn fogja felavatni Jeruzsálembe költöztetett, új izraeli nagykövetségét.

A közép-európai országok ellenállása miatt az közös állásfoglalás nem jöhetett létre, és úgy tudni, a közép-európai országok diplomatái is részt vesznek az új amerikai nagykövetség felavatásán Jeruzsálemben.

*

Az izraeli miniszterelnök 2017 nyarán járt Magyarországon. A két ország közötti diplomáciai együttműködés megerősödésének számos jelét lehetett látni az utóbbi időben, miközben mindkét ország kormányának politikáját éles belső és nemzetközi kritikák érik.

A diplomáciai egymásra találás kölcsönös előnyeiről, és az ezzel kapcsolatos hiányérzetekről itt írtunk.

[popup][/popup]