Az MSZP szerint vissza lehetne vonni Szaniszló Ferenc díját

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

A párt szerint az emberi erőforrások minisztere kezében van olyan eszköz, ami jogszerű megoldást kínálna Szaniszló Táncsics-díjának visszavonására: egy miniszteri rendeletet kell hozzá saját hatáskörben módosítania.
lendvai

Lendvai Ildikó, az Országgyűlés emberi jogi bizottságának szocialista tagja keddi közleményében arról tájékoztatta az MTI-t: írásbeli kérdésben hívta fel Balog Zoltán miniszter figyelmét arra, lehetővé tehetné a díj visszavonását, ha már az elismerés pillanatában méltatlan személynek adományozták, vagyis a kitüntetés feltételei már az adományozáskor sem álltak fenn.

A politikus emlékeztet arra: a miniszteri rendelet, amelyet Balog Zoltán személyesen írt alá, tartalmaz részleteket a díj visszavonásának esetére.

Hozzátette: a miniszternek nem kell mást tennie, mint saját rendeletét egy mondattal kiegészítenie, “ha valóban igaz, hogy pusztán tájékozatlanságból került sor a díjra méltatlan, megnyilatkozásaival az emberi jogokat súlyosan sértő személy kitüntetésére”.

Mint írta, a miniszternek a jogszabály értelmében 15 napon belül kell írásbeli választ adnia.

A közleményben szerepel az is: “az a kormány, amelyik kénye-kedve szerint képes az alaptörvény módosítására, ha akarna, találna módot Szaniszló Ferenc díjának visszavonására is”.

A március 15-ei kitüntetettek között Balog Zoltán Szaniszló Ferencet, az Echo TV munkatársát is Táncsics-díjjal tüntette ki, ami miatt többen tiltakoztak.

A miniszter később azt közölte: nem volt tudomása a díjazott sértő megnyilvánulásairól. Hozzátette ugyanakkor: a jogszabályok nem teszik lehetővé a kitüntetések és díjak visszavonását.

[popup][/popup]