Az izraeli vallásos zsidók 54%-a támogatja a melegházasságot, vagy kapcsolatot

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

A telefonos közvélemény-kutatás során a társadalmat reprezentáló 500 személyt kérdezték meg; a hibahatár ±4.5% volt.

Jeruszálemi Meleg Büszkeség felvonulás, 2019 június 6.

A Hiddush Association által rendezett friss közvélemény-kutatás csütörtökön ismertetett végeredménye azt mutatta, hogy az izraeliek 78% támogatja a melegházasságot vagy az azonos neműek közötti szexuális kapcsolatot – írja a Jerusalem Post.

A központi kérdés a következő volt: „Véleménye szerint az azonos nemű párok házasságra lépését engedélyezni kellene, vagy élettársként kellene őket bejegyezni Izraelben? (Az utóbbi nem jelent házasságot, de ahhoz hasonló jogokat és kötelességeket tartalmaz.)

A válaszadók 78%-a támogatta a melegházasságot vagy az azonos neműek kapcsolatának törvényesítését (55% ill. 23%) és csupán 22%-uk ellenezte a melegek kapcsolatát és/vagy házasságát.

A vallásosság szempontjából vizsgálva, a világi izraeliek 93%-a, a vallásosak 54%-a támogatta a melegházasságot vagy partnerséget.

„A zsidó közvélemény ismételten kinyilvánította, hogy a vallás és állam kérdésében liberális, és kiáll a Függetlenségi Nyilatkozat által meghirdetett értékek mellett, amelyek biztosítják a vallásszabadságot és egyenlőséget” – nyilatkozta Uri Regev rabbi, a Hiddush ügyvezető igazgatója. „Az eredmények azt mutatják, hogy a közvélemény ellene van annak, hogy visszatérjünk azokhoz az időkhöz, amikor az azonos nemű párokat megkövezték; befogadja és tiszteli őket.”

Másik kérdés: „Feltéve, hogy az azonos neműek házasságát törvénybe iktatják Izraelben, úgy gondolja-e, hogy az ilyen párok azonos jogokkal rendelkezzenek, mint a férfi és nő alkotta házaspárok?”

A válaszadók mintegy 73%-a volt az azonos nemű pároknak teljes jogok (62%) vagy a legtöbb jog (11%) biztosítása mellett, 8%-uk úgy vélte, hogy bizonyos jogok adhatók, míg 19% semmiféle jogokat nem adna nekik.

Hiddush (For Religious Freedom and Equality) a konzervatív, rekonstrukcionista és reformzsidóság ernyőszervezete Izraelben. Vezetője, Regev rabbi régi aktivista, az Israel Religious Action Center ügyvezető igazgatója, a B’Tselem egyik alapító tagja.

Bassa László fordítása

[popup][/popup]