Az izraeli oroszok nyugdíja mentesül az amerikai szankcióktól

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

A Kalkalit izraeli kereskedelmi kiadvány nemrég arról tudósított, hogy az USA pénzügyminisztériuma bejelentette: levették a szankciós listáról az Oroszország területén kívül élő oroszok nyugdíját.

Avigdor Liberman izraeli pénzügyminiszter

A hivatalos közlemény szerint a feloldás kiterjed az Orosz Föderáción kívül élő oroszokra: azokra, akik vagy az USÁ-ban tartózkodnak, vagy más országban, de nem Oroszországban élnek.

A döntés egy hónappal azután született, hogy Avigdor Lieberman izraeli pénzügyminiszter felvetette a lépés szükségességét.

A Bank of Israel illetékes a folyamat mechanizmusainak és szabályozás kidolgozásáért és a felelős bankfelügyelet biztosításáért. Korában megoldást találtak arra, hogy Oroszországból 17 ezer izraeli személynek utaljanak át nyugdíjat közvetlenül.

Első közelítésben az operatív könnyítés az USÁ-ban vezetett folyószámlákra átutalt összegekre vonatkozik. Cél lenne, hogy a folyamatosan alijázó nyugdíjasok is megkapják járandóságukat.

Lieberman elismerését fejezte ki az amerikai lépésért az ottani bankokban rekedt tételek felszabadításáért, és köszönetet mondott az izraeli intézményeknek a hathatós közreműködésért: a pénzügyminisztériumnak, külügynek, a nemzeti társadalombiztosítási intézet Bituach Leuminak. Hangsúlyozta, jó példa ez arra, hogy csendben is eredményesen lehet dolgozni, de az ügyben sok még a tennivaló.

A Stmegi TV híre nyomán Bassa László

[popup][/popup]