Az izraeli külügyminisztérium békefenntartó missziót szervez a Gázai övezetbe

Írta: Sikorsky / keletport.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Egy nemzetközi békefenntartó alakulat Gázai övezetbe való küldése, amely felügyelné az újjáépítést, már régóta téma a nemzetközi közösségben. Ugyanakkor ezt az elképzelést Izrael sokáig nem támogatta, de úgy tűnik, hogy most felülbírálja a korábbi álláspontját. Az izraeli sajtó szerint azért is szükség lenne egy ilyen misszióra, mivel a Hamász már készül az újabb összecsapásra.

bekefenntartokAz izraeli Haaretz lap szerint egy eléggé érdekes felvetés hangzott el az izraeli külügyminisztérium részéről: a Gázai övezet újjáépítését egy nemzetközi békefenntartó alakulat felügyelné, amelynek mandátuma részét képezné “a Hamász és egyéb terrorcsoportok” újrafegyverkezésének megakadályozása is. Az erről szóló indítványt két héttel ezelőtt nyújtotta be a biztonsági kabinet a külügyminisztériumnak, amelyben az állt, hogy Izrael állam érdekeivel „egybeesik” egy nemzetközi békefenntartó erő hatékony felállítása, amely biztonsági műveleteket hajtana végre a térségben.

Habár miniszteri szinten eddig még nem történtek megbeszélések, de a felvetés szerint főleg az európai országok – elsősorban német, brit, francia és olasz – adná a kontingens nagy részét. Az említett államok a gázai háború alatt olyan több nemzeti alakulat létrejöttét szorgalmazták, amely a 2005 és 2007 között az övezetben szolgált európai megfigyelő misszió korszerűsített változatán alapulna.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]