Az izraeli kabinet jóváhagyta az ultraortodoxok hadkötelezettségére vonatkozó törvényjavaslatot

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A kormány vasárnap jóváhagyta a javaslatot, mely a jesiva tanulók katonai szolgálat alóli felmentését 24 éves korról 21-re csökkenti, ezzel ösztönözve belépésüket a munkaerőpiacra.

Naftali Bennett miniszterelnök a kabinetülésen 2021. június 27-én Fotó: Kobi Gideon / GPO

A vázlat szerint – írja az ujkelet.live – a Kneszetben a jogalkotási folyamat befejezése után a mentességi korhatárt azonnal 21 évre csökkentik a következő két évre. 24 hónappal később ezt 22 éves, majd egy évvel később 23 éves korra emelik.

Bármelyik szakaszban a jesiva tanulók 21 éves korukban teljesíthetik katonai szolgálatukat amennyiben belépnek a munkaerőpiacra szakképzés vagy a biztonsági, sürgősségi és mentőszolgálatok képzése révén.

Omer Barlev közbiztonsági miniszter (Munkapárt) kivételével az összes miniszter támogatta a tervezetet.

A törvényjavaslat egy olyan munkacsoport felállítására is szólít, amely a miniszterelnök, a védelmi miniszter és a külügyminiszter képviselőiből áll, és amelynek feladata a katonai szolgálatra és a polgári nemzeti szolgálatra vonatkozó meglévő intézkedések átvizsgálása lesz, és egy új, szélesebb keret létrehozása, amely nemcsak Izrael biztonsági, hanem gazdasági valamint az izraeli társadalom szükségleteit is figyelembe veszi. A testületnek 2022 novemberéig kell benyújtania ajánlásait.

Naftali Bennett miniszterelnök üdvözölte a lépést, és kijelentette, hogy ez nagyban hozzájárul majd az ultraortodox szektor munkaerő-piaci integrációjához.

,,Az ultraortodox szektor integrálása a munkaerőpiacra mindannyiunk legfontosabb prioritása. Megszüntetjük az akadályokat, és lehetővé tesszük, hogy több tízezer ultraortodox fiatal férfi beilleszkedjen a munkaerőpiacra. Izgatott vagyok, ez egy történelmi lépés Izrael jövője szempontjából” -mondta Bennett.

Teljes cikk

Címkék:jesiva bóherek, ortodoxok katonai szolgálata

[popup][/popup]