Az izraeli hadsereg visszautasítja a CNN vádját a tudósító halálával kapcsolatban

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Az Izraeli Védelmi Erők kedden késő este visszautasította a CNN vizsgálati jelentésének megállapításait, amely szerint az Al Dzsazíra riporterét, Sirin Abu Akla-t a katonák szándékosan lőtték le a dzsenini menekülttáborban két héttel ezelőtt, jelentette a Ynet hírportál.

Sirin Abu Akla

A palesztin-amerikai Abu Akleh-t (51) május 11-én fejbe lőtték, amikor tűzharc tört ki az izraeli biztonsági erők és palesztin fegyveresek között a szamáriai Dzseninben (Palesztin Hatóság területe).

A CNN állítása szerint az általa bemutatott új bizonyítékok arra utalnak, hogy a riporterek, akik sisakot és védőmellényt viseltek egyértelműen a sajtó képviselőiként azonosítva őket, az után is támadás alatt voltak, hogy Sirint lelőtték – szemlézte a hírt az ujkelet.live.

Egy közeli fában talált golyók pedig arra utalnak, hogy a lövöldözés nem random módon történt.

,,Körülbelül öt-tíz percig álltunk az izraeli katonai járművek előtt, mielőtt mozdulatokat tettünk, hogy meglássanak minket. És ez a szokásunk újságíróként, hogy csoportként mozgunk, és előttük állunk, így tudják, hogy újságírók vagyunk, aztán elkezdünk mozogni” – mondta Sata Hanajsa, egy palesztin riporter a CNN-nek.

Egy másik szemtanú, Szalim Awad, a tábor lakója a CNN-nek elmondta, hogy a közelben izraeli katonákat látott járművekben, akik közül az egyik állítása szerint rálőtt a riporterek csoportjára.

,,Amikor megpróbáltuk megközelíteni [Abu Akleh-t)], ránk lőttek. Megpróbáltam átmenni az utcán, hogy segítsek, de nem tudtam” – mondta.

A CNN bemutatta Robert Maher, a Montana Állami Egyetem elektronikai és számítástechnikai mérnök professzorának törvényszéki hangelemzését is, aki szerint a CNN által bemutatott videoklipben hallott lövéseket olyan 177 és 197 méter közötti távolságról adták le, mely szinte pontosan egyezik az izraeli mesterlövész pozíciójával, hozzátéve, hogy képtelenség, hogy véletlenszerű lövésekről volt szó.

Egy meg nem nevezett magas rangú izraeli biztonsági tisztviselő a CNN-nek azt nyilatkozta, hogy ,,Az Izraeli Védelmi Erők semmilyen módon nem célozna civileket, különösen a sajtó képviselőit.”

Az Izraeli Védelmi Erők hivatalos válaszában azt mondta, hogy a riporterekre szándékosan leadott lövések állítása alaptalan, és nem lehet meggyőző megállapítást tenni az Abu Akleh-t megölő lövés eredetéről anélkül, hogy megvizsgálták volna a testéből kivett golyót.

,,Az Izraeli Védelmi Erők részvétét fejezi ki Shireen Abu Akleh halála miatt, és felszólítja a Palesztin Hatóságot, hogy működjön közre az Egyesült Államok képviselőivel együtt egy igazságügyi szakértői vizsgálatban, hogy végleges következtetést lehessen tenni” – áll a hadsereg közleményében.

,,Az Izraeli Védelmi Erők Dzsenin-térségben operatív tevékenységet végez a terrorgyanús személyek elfogására, miután 11 izraeli civil vesztette életét Dzsenin és a környező falvak lakosai által elkövetett támadásokban, és a további támadások megakadályozása érdekében. A palesztin fegyveresek válogatás nélkül több száz lövést adtak le a csapatokra, a dzsenini tábort aktív háborús övezetté változtatva”.

,,Komoly és szakszerű vizsgálat nélkül lehetetlen megállapítani a lövés eredetét, és az ilyen vizsgálatot aprólékosan és bizonyítékokra alapozva kell elvégezni” – áll a hadsereg közleményében.

A Palesztin Hatóság ez idáig elutasította Izrael azon kérését, hogy az incidens közös vizsgálatát közösen folytassák le.

Az izraeli katonai főtanácsnok, Jifat Tomer-Jerusalmi dandártábornok hétfőn azt mondta, hogy a katonaságnak teljes körűen és alaposan ki kell vizsgálnia Abu Akleh halálát.

Tomer-Jerusalmi egy eilati konferencián hangsúlyozta, hogy a tudósítót megölő golyóhoz való hozzáférés nélkül lehetetlen teljes mértékben meghatározni halálának körülményeit.

Mindazonáltal, a „háború ködje” nem „mentesít bennünket azon kötelességünk alól, hogy az igazságra törekedjünk, és a kételyek tisztázása érdekében cselekedjünk”.

Az izraeli hadsereg másfél hete közzétette időközi jelentését, mely szerint nem lehet megállapítani, hogy a tudósítót megölő golyót izraeli katonák vagy palesztin fegyveresek lőtték ki.

Izrael közös vizsgálatra irányuló javaslatát elutasították a palesztinok, akik továbbra sem hajlandók átadni az Abu Akleh-t eltaláló golyót. A vizsgálat egyértelmű választ adhatna arra, hogy ki lőtte le.

Teljes cikk

[popup][/popup]