Az izraeli hadsereg átvette az ellenőrzést a gázavárosi Sifa kórház fölött

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Az izraeli hadsereg bejelentette, hogy több mint száznegyven palesztin fegyverest ölt meg a gázavárosi Sifa kórházban és környékén a négy nappal ezelőtt elindított és csütörtökig tartó hadműveletében, és ismét átvette az ellenőrzést a kórház felett.

Képünk illusztráció

Csak az utóbbi egy napban több mint ötven palesztin fegyverest ölt meg a hadsereg és a Sin Bét izraeli belbiztonsági szolgálat a közös hadműveletben.

A hadsereg a Gázai övezeti hadműveletek kezdete óta már egyszer elfoglalta a kórházat, de aztán elvonult onnan, így a palesztin fegyveresek újra elfoglalhatták az egészségügyi intézmény épületegyüttesét, és új hadi infrastruktúrát építettek ki ott. Az izraeli hadsereg most megsemmisítette ezt az infrastruktúrát is, például fegyverraktárokat, és őrizetbe vett több száz olyan palesztint, akit terrorista tevékenységgel gyanúsít. Az őrizetbe vettek egy részét Izraelbe vitték kihallgatásra.

A közlés szerint tovább folynak a harcok az övezet középső és déli részén is. Hán-Júnisz városnál felszámolták a Hamász iszlamista szervezet katonai létesítményeit, és ott is megöltek több fegyverest az izraeli hadijelentés szerint.

A Hamász rádiója a gázai egészségügyi minisztériumra hivatkozva arról számolt be, hogy több izraeli légicsapásban hetvenen meghaltak az övezet déli részén, egyebek között a Hán-Júnisztól keletre fekvő Bani Szuheila nevű negyedben.

Az izraeli hadsereg Ciszjordániában is folytatta rajtaütéseit. Csütörtökre virradóra a Túl-Karm város melletti Nur Samsz menekülttáborban megöltek négy palesztint – közölte a Palesztin Hatóság egészségügyi minisztériuma. Ketten még szerdán késő este egy légicsapásban vesztették életüket, ketten pedig egy később kitört tűzpárbajban haltak meg.

Ciszjordániában, Gus Ecion térségében, egy ellenőrző pontnál csütörtök reggel tartalékosok lelőttek egy palesztint, akinek a táskájában azután kést találtak. Nem világos, hogy mi késztette a katonákat a palesztin férfi agyonlövésére, az esetet vizsgálják. (MTI, Shiri Zsuzsa)

[popup][/popup]