Az Iszlám Állam Izraelt és a Hamászt is fenyegeti

Írta: zsido.com - Rovat: Hírek - lapszemle

Közvetlenül a zsidó állam szomszédságában, Egyiptomban tetőzött szerdán az iszlamista terrorszervezet legújabb véres merénylethulláma. Az Iszlám Állam (IS) most már nemcsak Izraelt, de a Gázát uraló Hamászt is megfenyegette, mondván, nem elég kemény sária ügyben.

Napokkal a tunéziai vérengzés után legalább hetven katonát megölt az Iszlám Állam abban a mindeddig példátlan merénylethullámban, amelyet a Sinai-félszigeten követett el szerdán. A terroristák SeikZuveid-ben (közel a gázai határhoz) hajnalban bombákkal és gránátokkal támadtak 15 egyiptomi katonai ellenőrző pontra, és mintegy nyolc órán át harcoltak a katonák és a rendőrök ellen. Az akció volt a legkiterjedtebb terrortámadás azóta, hogy az IS 2013-ban felkelést szított a kormányzati hatalmat az iszlamistaMorszi elnöktől átvevő hadsereg ellen.  Az IS azóta több száz katonát és rendőrt gyilkolt meg.

A támadásnak az egyiptomi hadsereg vetett véget azzal, hogy F-16-os harci gépekkel lebombázta a terroristák állásait, és megölt mintegy száz fegyverest. A „hitehagyó hadsereg” elleni támadást egyébként két nappal azután követték el, hogy Kairóban autóbomba végzett HisamBarakat államügyésszel. Néhány órával a sinai terrortámadás után a rendőrség Kairóban megölte a vezetés által szintén terrorszervezetnek tartott Muszlim Testvériség kilenc tagját.

A sinai terrorista akció füstjét, a robbanásokat a szomszédos gázai övezetben is lehetett látni, hallani, és nem kizárt, hogy nem véletlenül: egyre nyilvánvalóbb ugyanis, hogy az IS már nemcsak Izraelt fenyegeti létében, de egyre nagyobb nyomást gyakorol a rivális terrorszervetre, a gázai övezetet uraló, Irán által támogatott, ugyancsak iszlamistaHamászra. Arra a Hamászra, amelynek létszáma, szervezettsége, anyagi háttere nem összemérhető a hatalmas területeket ellenőrző, dúsgazdag IS-szel.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]