Az Iszlám Állam árnyékában: Zsidó újjászületés Kurdisztánban

Írta: mazsihisz.hu - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Iraki Kurdisztán fővárosában, Erbilben, miután a kurd közösség jelentékeny áldozatok árán megvédte magát az Iszlám Állam népirtó hadseregétől, sok évtized után újra kipát viselő emberek tűntek fel az utcákon.

kurd

Sherzad Omer Mamsani múlt évben a zsidók Irakból való kiűzésének 70. évfordulójára megemlékező ünnepségen

A maroknyi helyi zsidó közösség tagjai újra felfedezték elnyomott örökségüket és a kurd társadalom, megrettenve a fundamentalista terrortól, örömmel fogadja feltűnésüket.

Arra, hogy kipában jártak a város utcáin, csak a 80 körül járó, idős emberek emlékeznek. Izrael állam megalakulása után innen, Irakból is elűzték a zsidókat, a világ egyik legősibb, önmagát a babilóniai száműzetésig visszavezető zsidó közösségét, ők és utódaik Izraelben élnek.

A nem egészen 40 éves Sherzad Mamsani (képünkön) már 20 éve küzd azért, hogy ez a régi és gazdag kultúra ne merüljön feledésbe és hogy a kurdisztáni zsidók maradéka továbbvihesse, amennyit tud belőle.Erőfeszítései miatt merényletet kíséreltek meg ellene, amelyben fél karját elvesztette, ennek ellenére is csatlakozott nemrégiben az Iszlám Állam ellen harcoló kurd pesmergákhoz.

Mamsani társaival elérte, hogy a helyi Parlament elfogadjon egy olyan jogszabályt, amely minden vallási kisebbség számára korlátozások nélkül biztosítja a szabad vallásgyakorlás lehetőségét és minden olyan vallás számára minisztériumi szintű képviseletet biztosít, amelynek akár csak egyetlen híve is él az iraki Kuridsztán területén.

A zsidók minisztériumi képviselője természetesen Mamsani lett, akivel a Times of Israel készített hosszú interjút egy konferencia ebédszünetében, Izraelben.

A teljes cikk itt olvasható.

Címkék:ISIS, Iszlám Állam, Közel-Kelet, Kurdisztán

[popup][/popup]