Az EP feltételek melletti tűzszünetet sürget

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Az Európai Parlament “állandó tűzszünetre” és a politikai megoldás érdekében tett erőfeszítések újraindítására szólít fel csütörtökön megszavazott állásfoglalásában az izraeli-palesztin konfliktussal kapcsolatban, azzal a feltétellel azonban, hogy előbb minden túszt azonnal és feltétel nélkül szabadon engednek, és felszámolják a Hamász terrorszervezetet.

Az Európai Parlament (Forrás: Wikipedia)

Az állásfoglalást megszavazó képviselők a lehető leghatározottabban elítélik a Hamász által Izrael ellen elkövetett “aljas” terrortámadást, azonban az arra adott aránytalan izraeli katonai választ is, amely “soha nem látott mértékű” polgári áldozatokat követelt – áll a testület sajtóközleményében.

A dokumentum hangsúlyozza: Izraelnek joga van a nemzetközi jog keretein belül megvédeni magát, ami azt jelenti, hogy egy konfliktus minden résztvevőjének különbséget kell tennie az ellenség és a civilek között, és támadásaik csakis katonai célpontokra irányulhatnak.

A Gázai övezetben uralkodó szörnyű és gyorsan romló humanitárius helyzet miatti aggodalmuknak adva hangot a képviselők kiemelték: sürgős szükség van a teljes, gyors, biztonságos és akadálytalan humanitárius hozzáférésre a Gázai övezet egészében, és a létfontosságú infrastruktúra azonnali helyreállítására.

Az állásfoglalás európai kezdeményezésre szólít fel a kétállami megoldás érdekében, és hangsúlyozza a békefolyamat azonnali újraindításának szükségességét. A képviselők támogatják a 2002-es arab békekezdeményezést is, amely Izrael állam és valamennyi arab állam közötti kapcsolatok teljes normalizálását ajánlja fel, cserébe Izrael teljes kivonulásáért az 1967 óta megszállt valamennyi palesztin és arab területről, és szorgalmazzák a Palesztin Hatóság teljes bevonását ebbe a folyamatba.

Felszólítanak tovább a palesztin területek megszállásának megszüntetésére, és hangsúlyozzák, hogy a ciszjordániai és kelet-jeruzsálemi zsidó telepek a nemzetközi jog szerint illegálisak. Az Európai Parlament határozottan elítéli a palesztinok ellen szélsőséges telepesek által elkövetett erőszakcselekményeket és uniós korlátozó intézkedések bevezetésére szólítanak fel az emberi jogokat és a nemzetközi jogot sértő telepesekkel szemben – olvasható az állásfoglalásban. A testület tagjai a terrorcselekmények és a nemzetközi jog megsértését elkövető személyek felelősségre vonását is hangsúlyozzák.

A túszejtés és a civilek elleni szándékos támadások súlyosan sértik a nemzetközi jogot – hívták fel a figyelmet a képviselők. (MTI)

[popup][/popup]