Az ENSZ szerint izraeli katonák lőtték le, Izrael várja a bizonyító erejű lövedéket

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Az ENSZ Emberi Jogi Hivatalának nyilatkozatát követően – mely szerint izraeli katonák lőtték le az al-Dzsazíra pánarab televíziónak dolgozó palesztin riporternőt – az Izraeli Védelmi Erők ismét felszólítja a palesztinokat, hogy tegyék lehetővé a hozzáférést a golyóhoz, amellyel Sirin Abu Akla palesztin újságírót megölték.

Sirin Abu Akla

,,A Palesztin Hatóság időről időre együttműködik Izraellel a vizsgálatok során” – olvasható az Izraeli Védelmi Erők közleményében: ,,A palesztin fél elutasítása a golyó átadására és az amerikai képviselettel közös vizsgálat lefolytatására árulkodik indítékaikról” – írja az ujkelet.live.

,,Meg kell jegyezni, hogy ez egy műveleti esemény volt, amelynek során tűzharc folyt az Izraeli Védelmi Erők katonái és palesztin fegyveresek között a dzsenini terrorellenes tevékenységek során”.

Az Izraeli Védelmi Erők közleményében hangsúlyozza, hogy az eset óta vizsgálatot és felülvizsgálatot folytat a riporter halálának körülményeit illetően.

,,Az Izraeli Védelmi Erők nyomozása egyértelműen arra a következtetésre jutott, hogy Abu Akleh asszonyt izraeli katona nem lőtte le szándékosan, és nem lehet megállapítani, hogy egy palesztin fegyveres ölte-e meg, aki válogatás nélkül lövöldözött a térségében, vagy egy izraeli katona véletlenül.”

,,Az Izraeli Védelmi Erők sajnálja a harcban nem résztvevőket érő károkat” – folytatja a nyilatkozat -, “beleértve a tűzharcokat és az aktív harci helyzeteket is, és sokat fektet a mozgás és a sajtószabadság fenntartásába. Az Izraeli Védelmi Erők továbbra is keresi az igazságot és nyomozást folytat e tragikus ügyben”.

Az ENSZ jelentésében a következő áll: ,,Minden összegyűjtött információ – beleértve az izraeli hadseregtől és a palesztin főügyésztől származó hivatalos információkat is – összhangban van azzal a megállapítással, hogy azok a lövések, amelyekben Abu Akleh életét vesztette és kollégája, Ali Sammoudi megsebesült, az izraeli biztonsági erőktől származtak, nem pedig válogatás nélkül lövöldöző fegyveres palesztinoktók, ahogy az izraeli hatóságok eredetileg állították. Nem találtunk olyan információt, amely arra utalna, hogy fegyveres palesztinok tevékenységet folytattak volna az újságírók közvetlen közelében.”

,,Globális emberi jogi megfigyelési módszertanunknak megfelelően hivatalunk fotó-, videó- és hanganyagokat vizsgált meg, felkereste a helyszínt, konzultált szakértőkkel, áttekintette a hivatalos kommunikációt és meghallgatott tanúkat.”

Beni Gantz védelmi miniszter szintén elutasító nyilatkozatot tette közzé a jelentéssel kapcsolatban:

,,Még egyszer részvétemet fejezem ki Sirin Abu-Akleh újságíró halála miatt.Szerettei megérdemlik, hogy megismerjék a tragikus halála mögött rejlő igazságot – és az igazságot csak alapos ballisztikai, törvényszéki vizsgálat elvégzésével deríthetjük ki, nem pedig olyan megalapozatlan vizsgálatokkal, mint amilyet az ENSZ Emberi Jogi Főbiztossága tett közzé.”

,,Az Izraeli Védelmi Erők éjjel-nappal intézkedik, hogy megakadályozza a vérszomjas terroristákat, akik terrortámadásokat akarnak végrehajtani és izraeli állampolgárokat gyilkolni. Ugyanakkor az Izraeli Védelmi Erők minden lehetséges intézkedést megtesz annak érdekében, hogy megakadályozza a nem érintett civilek megsebesülését. Ezen kívül az Izraeli Védelmi Erők alapos vizsgálatokat folytat.”

,,A riporternő halálához vezető események során az Izraeli Védelmi Erők csapatai heves fegyvertűz alá kerültek, és ennek megfelelően reagáltak.”

,,Ismételten felszólítom a Palesztin Hatóságot, hogy adja át Izrael Államnak a Sirint eltaláló golyót. Ezt kell tenni az igazság feltárásához.”

Teljes cikk

[popup][/popup]