Az EMIH gyógyszerszállítmánnyal segíti a menekülteket

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség: ökumenikus összefogás kell a polgárháború elől menekülők segítésére

emih_logo-300x168Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) a napokban 2 millió forint értékű gyógyszerszállítmányt juttat el a budapesti pályaudvarok közelében napok óta veszteglő, immár több ezer főt számláló menekültcsoportok részére. A szervezet szerint az egyházak kötelessége, hogy a jelenleg kialakult helyzetben, saját lehetőségeiknek, erőforrásaiknak és méretüknek megfelelően részt vállaljanak a menekültek helyzetének javításában, csakúgy, mint minden rászoruló megsegítésében.

Az EMIH az elmúlt napok eseményeit látva úgy döntött, hogy egy 2 millió forint értékű gyógyszereket tartalmazó egészségügyi csomagot juttat el a menekülteket segítő szervezetek, valamint  a helyszínen dolgozó egészségügyi szakemberek részére. A csomag tartalmának kialakításában segítséget nyújtottak a helyszínen aktív egészségügyi szervezetek és orvosok is, így valóban a jelenleg legszükségesebb gyógyszerek kerülhetnek a szállítmányba. Többek között általános láz- és fájdalomcsillapítóból közel 500, szem- és orrcseppekből 250, antibiotikumokból 300 dobozt, gyermekek részére antiszeptikus védőkrémet 50 darabot és több mint 1000 sebellátásra szolgáló gyógyászati eszközt tartalmaz az összeállított csomag.

Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija a következőket hangsúlyozta az adományozás kapcsán: „Függetlenül attól, hogy mit gondolunk a lassan népvándorlás méreteket öltő folyamatokról, emberi és vallási kötelességünk segíteni a bajba jutott embereknek, függetlenül a vallásuktól, származásuktól vagy a nemzetiségüktől. Egy ilyen helyzetben az egyházaknak fokozott felelősségük van. Ökumenikus összefogásra lenne szükség. Hitközségünk a saját lehetőségeihez mérten igyekszik hozzájárulni a sok esetben háború elől menekülő szerencsétlen embereknek, magukra hagyott gyerekeknek, asszonyoknak. Meggyőződésem, hogy egy ilyen konkrét krízishelyzetben a megértésnek, a szolidaritásnak, az önzetlen segítségnek kell előtérbe kerülnie.”

Az EMIH a fentiek szellemében, alig több mint 3 hónappal ezelőtt az ukrajnai humanitárius katasztrófa érintettjeinek – többek között a kárpátaljai magyaroknak – juttatott el egy több millió forint értékű adományt, mely tartalmazott 2500 doboz gyógyszert és 150 különböző gyógyászati segédeszközt is. Ebben a kezdeményezésben az EMIH az Egyházi, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárság és a Magyarországi Karitatív Tanács közreműködésével, más egyházakkal közösen vett részt.

A mostani kezdeményezéssel párhuzamosan csütörtök este 18:00 órától a Keren Or központban – Budapest V. Károly krt. 20. – Mi legyen a menekültekkel? címmel kerekasztal beszélgetésre kerül sor, amely a menekültkérdést járja körül. A rendezvényen Oberlander Báruch rabbi tart előadást a zsidó jog és etika nézőpontjából, beszélgetőpartnere Juhász Attila elemző lesz. A beszélgetést Somogyi Zoltán moderálja.

[popup][/popup]