Az elhurcolt kalocsai zsidókra emlékeztek

Írta: baon.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

A II. világháború során Kalocsáról elhurcolt zsidókra emlékeztek az egykori zsinagóga épülete melletti parkban hétfőn, a kalocsai holokauszt évfordulóján.

Apród Péter (Fotó: Gábor János)

A néhány tucatnyi megjelentnek Apród Péter, a Kalocsai Fényi Gyula Általános Iskola Belvárosi Tagiskolájának pedagógusa idézte fel: amikor a túlélők hazatértek a világégés után, összeírták és két márványlapra vésették az elpusztított mártírjaik nevét, majd a táblákat 1948-ban elhelyezték a kalocsai zsinagógában. Nem sokkal később megszűnt a zsidó hitközség, a zsinagógából előbb könyvtár, majd a közelmúltban galéria (Kalocsai Képtár) lett, az emléktáblák pedig eltűntek – néhány évvel ezelőtt viszont dr. Magóné Tóth Gyöngyi, a holokauszt helyi áldozatainak sorsát kutató tanár közbenjárására újra kiállították, a másolataikat.

A kalocsai zsinagóga egykor

Az ünnepi beszédben Apród Péter arra emlékeztetett, hogy a ’40-es évek második felében a helyi zsidók már nem érezték biztonságban és jól magukat Kalocsán, ahonnan hamarosan tovább álltak, a legtöbben külföldre: Izraelbe, vagy az Egyesült Államokba. – Kalocsa egyik meghatározó közössége, és akkor második legnagyobb vallási felekezete teljesen eltűnt a városból – fogalmazott a pedagógus.

És ma

– Mialatt olvastam a kalocsai zsidósággal és a holokauszttal foglalkozó szakkönyveket, azon gondolkodtam, hogy milyen üzenete lehet számunkra ezeknek az eseményeknek. A legfontosabb, hogy tanuljunk belőle – hangsúlyozta. – Ma is vannak közöttünk antiszemiták. Kérem őket, hogy menjenek el Auschwitzba és nézzék meg mi lett ennek az ordas eszmének a következménye! Nem szabad bíznunk olyan pártokban és politikusokban, akik nem tanulnak a magyar történelemből, akik nem tisztelik az emberi szabadságot és méltóságot – emelte ki Apród.

Az eredeti cikk ide kattintva olvasható.

Címkék:elhurcolt zsidók, Kalocsa

[popup][/popup]