Az Amnesty International aktivistái a palesztin nagykövettel együtt elítélték Izraelt

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A palesztin nagykövettel együtt emlékezett meg az AI magyar szekciója a Dzseninben lelőtt Sirín Abu Akla újságírónőre. Szakértők szerint azonban kizárt, hogy izraeli golyó végzett vele – írja a tev.hu.

“Ma reggel aktivistáink a palesztin nagykövetség előtt emlékeztek a május 11-én izraeli katonák által fejbelőtt újságíróra, Sirín Abu Aklára. Az eseményen ott volt Dr. Fadi Elhusseini nagykövet, aki beszélt a meggyilkolt újságíróról, és megköszönte az Amnesty aktivistáinak a szervezést” – ezt a bejegyzést osztotta meg a Facebookon az Amnesty International Magyarország, a mellékelt fotókon pedig az látszik, hogy aktivistáik kefijába (palesztin kendőbe) öltözve, palesztinpárti szalagokkal a nyakukban demonstráltak a zsidó állam ellen.

A jogvédők ezen akciója akkor is megütközést keltene, ha tényként állíthatnánk, hogy az izraeli hadsereg felel az al–Dzsazíra újságírónőjének lelövéséért, de az ügyet egyelőre vizsgálják, tényként semmiképp sem állítható. Ráadásul nem tudni a magyar Amnesty olyan akciójáról, amikor a budapesti izraeli nagykövettel együtt emlékeztek volna meg a számtalan palesztin terrortámadás valamelyikének civil áldozatairól. 

Az 51 éves palesztin újságírónőt a ciszjordániai Dzseninben lőtték le egy máig tisztázatlan tűzharcban, ahol az izraeli hadsereg terrorellenes akciójáról tudósított, és válogatás nélkül lövöldöző palesztin fegyveresek társaságában tartózkodott.  

A palesztinok azonnal Izraelt vádolták, ugyanakkor elutasították közös vizsgálat lefolytatását, sőt, nem voltak hajlandók átadni izraeli ballisztikai vizsgálatra az Abu Akla testéből eltávolított lövedéket sem. Nachum Shachaf izraeli orvos, aki a felvételek alapján, de a helyszínen is alaposan kivizsgálta az ügyet, határozottan állítja: csak palesztin golyó végezhetett az újságírónővel.

Teljes cikk

Címkék:Amnesty International, palesztin nagykövet

[popup][/popup]