Az amerikai elnök Izraelbe készül

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

A látogatás időpontjának változását fenntartva, a helyi médiának nyilatkozó három magas rangú izraeli kormány tisztviselő közölte, hogy Joe Biden amerikai elnök várhatóan július 14-én érkezik egy napos látogatásra Jeruzsálembe.

Joe Biden amerikai elnök

Az izraeli nyilatkozattal egyidejűleg az amerikai elnökhöz közel álló forrás is megerősítette a bejelentetést, hangsúlyozva, hogy Washington várhatóan a következő héten fogja az utazás végleges időpontját nyilvánosságra hozni, hozzátéve, hogy Biden várhatóan Szaúd-Arábiába is látogat, ahol találkozni fog Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökössel – írja az ujkelet.live.

Izraeli tisztviselők úgy tudják, hogy Biden július 14-én fog a Ben Gurion repülőtérre érkezni, és várhatóan egy nappal később hagyja el az országot. Jeruzsálemben találkozni fog Jitzhák Herzog elnökkel, Natali Bennett miniszterelnökkel illetve más magas rangú tisztviselőkkel és ellátogat a Jad Vasem Holokauszt Múzeumba.

A tervek szerint Biden Betlehemben tárgyalni fog Mahmúd Abbász palesztin elnökkel, majd július 15-én tovább utazik Szaúd-Arábiába.

Az NBC News hírportál, amely elsőként számolt be az eredetileg júniusra tervezett izraeli utazás halasztásáról, korábban megemlítette azt is, hogy a Biden-kormányzat egy júliusi csúcstalálkozóra készül Szaúd-Arábia illetve az Öbölmenti Együttműködési Tanács többi tagországai – Egyesült Arab Emírségek, Bahrei, Kuvait, Omán és Katar – vezetőivel.

„Az utazás egy jelentős menetrend keretében történik Szaúd-Arábiával, Izraellel és a többi közel-keleti országgal, amely arra irányul, hogy eredményeket hozzon az amerikai nép számára, valamint hogy véget vessen a háborúknak, és diplomáciai úton keresztül vezessen a közel-keleti régió stabilitásának megteremtésére.”

A Fehér Ház eddig nem tett hivatalos bejelentést az elnök közelgő látogatásáról, és nem kívánta kommentálni a korábbi halasztásáról szóló jelentést sem, ugyanakkor Biden korábban megemlítette, hogy közelgő izraeli útját még nem véglegesítették, hozzátéve, hogy Szaúd-Arábiába is ellátogathat, amíg a térségben tartózkodik, miközben a kormány igyekszik megerősíti közel-keleti szövetségeit, és arra kényszeríteni Rijádot, hogy növelje az olajtermelést a világszerte növekvő energiaára közepette.

A Walla hírportál, korábban az ügyben érintett amerikai forrást idézve arról számolt be, hogy a Biden-kormány titokban közvetít Izrael, Szaúd-Arábia és Egyiptom között annak érdekében, hogy biztosítson egy olyan megállapodás-sorozatot, amely a Vörös-tenger Tirán és Szanafir szigeteinek Szaúd-Arábia fennhatósága alá helyezését véglegesíti, és magában foglalja a szaúdi normalizációs intézkedések lépését Izrael felé.

Teljes cikk

[popup][/popup]