Ausztrál miniszterelnök: Nyugat-Jeruzsálem Izrael fővárosa

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Ausztrália szombaton hivatalosan is elismerte Nyugat-Jeruzsálemet Izrael fővárosaként, közölte Scott Morrison miniszterelnök, azonban a nagykövetség áthelyezése Tel Avivból az izraeli-palesztin konfliktus rendezéséig nem történik meg.

Scott Morrison (Forrás: Youtube)

“Az ausztrál kormány úgy döntött, hogy Ausztrália elismeri, hogy Nyugat-Jeruzsálem, mint a Knesszet és számos kormányzati intézmény székhelye, Izrael fővárosa.”

A miniszterelnök szerint a határozat tiszteletben tartja mind a kétállami-megoldás iránti elkötelezettséget, mind az ENSZ Biztonsági Tanácsa releváns határozatait.

Morrison továbbá elkötelezte magát egy jövőbeli Palesztin állam elismerése mellett is Kelet-Jeruzsálem fővárossal, amikor a város státusza egy békeszerződés keretében rendezésre kerül.

Míg a nagykövetség költöztetését elhalasztotta, az ausztrál kormány védelmi és kereskedelmi irodát fog létrehozni Jeruzsálemben, és elkezdi a keresést a nagykövetség számára megfelelő helyszín után.

“Várakozással tekintünk nagykövetségünk Nyugat-Jeruzsálembe költöztetésére, amennyiben lehetséges, támogatásul, a végleges jogállása meghatározása után.”

Australian PM: West Jerusalem is Israeli capital

Sydney: Australian Prime Minister Scott Morrison says his government has decided to formally recognise west Jerusalem as Israel’s capital, but won’t move its embassy until there’s a peace settlement.

A miniszterelnök szerint Ausztrália érdeke, hogy támogassa a “liberális demokráciát” a Közel-Keleten, és kijelentette, hogy Izrael az Egyesült Nemzetek Szövetségében zaklatásnak van kitéve.

Ausztrália pénteken, a bejelentés előtt, figyelmeztette polgárait, hogy legyenek óvatosak a szomszédos muzulmán-többségű Indonéziába való utazások során.

Morrison októberben azt mondta, nyitott az ausztrál nagykövetség áthelyezése iránt Jeruzsálembe.

Az ausztrál kémügynökség ugyanakkor figyelmeztetett, hogy ez a lépés további erőszakos zavargásokat okozhat Izraelben, míg az ellenzéki jogalkotók azzal vádolták a miniszterelnököt, hogy cinikus módon ezzel kenyerezné le a zsidó választókat egy döntő választás előtt.

Mindenesetre Jeruzsálem elismerése várhatóan segíten fog a miniszterelnöknek megnyerni a zsidó és konzervatív keresztény szavazókat a következő választásokon, és barátokat is szerezhet a Fehér Házban.

A lépés támogatói azzal érvelnek, hogy Izraelnek joga van megválasztani a saját fővárosát és a békemegállapodások már régen zsákutcába futottak.

A bejelentés ugyanakkor növeli a feszültséget a régióban és nem utolsósorban Ausztrália közvetlen szomszédjában és a világ legnépesebb muszlim nemzetében.

Jeruzsálem szent város a keresztények, zsidók és muzulmánok számára és talán a legérzékenyebb kérdés az izraeli-palesztin konfliktusban.

Izrael az egész várost osztatlan fővárosának tekinti, míg a palesztinok – az izrael által az 1967-es hatnapos háború idején megszerzett majd az országhoz csatolt – Kelet-Jeruzsálemet akarják jövőbeli államuk fővárosának.

Teljes cikk

Címkék:Ausztrália, Jeruzsálem, Nyugat-Jeruzsálem, Scott Morrison

[popup][/popup]