Auschwitz Múzeum vs. Elon Musk

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Elon Musk, az X közösségi hálózat (korábbi nevén Twitter) tulajdonosa pénteken egy rövid tweetben bejelentette, hogy megszünteti a felhasználók letiltásának lehetőségét, nagy vihart kavarva a neten, többek közt kritikát váltva ki az Auschwitz Múzeum részéről, amely a platformon rendszeresen számos antiszemita reakciót kap bejegyzéseire.

Elon Musk (Forrás Wikimedia commons)

Egy bejegyzésére válaszolva Musk azt mondta, hogy a „tiltás” funkciót eltávolítják, kivéve a közvetlen üzeneteknél. „Nincs értelme” – tette hozzá, anélkül, hogy bővebb magyarázattal szolgált volna.

A Múzeum szerint a tiltás „módot biztosít a náci koncentrációs és megsemmisítő táborban szenvedett és meggyilkolt emberek emlékének védelméhez”. Az eszközt „gyakorlati intézkedésnek” nevezve a múzeum megjegyezte, hogy az ellenséges kommentekkel kapcsolatos panaszai megválaszolatlanok maradnak.

  • „Az antiszemita és holokauszttagadó megjegyzések kezelésének elmulasztása, amelyek Auschwitz áldozatairól megemlékező posztjaink alatt jelennek meg, rossz szolgálatot tenne az emléküknek”.
  • „Úgy döntöttünk, hogy letiltjuk azokat a felhasználókat, akik tagadást és gyűlöletet hirdetnek. Ez a döntés a küldetésünk iránti mély elkötelezettségünkből fakad. Ehhez biztonságos térre van szükségünk”.
  • Az interakció azokkal, akik „az áldozatok emlékével akarnak visszaélni”, szembemegy az intézmény értékeivel.
  • „Ezek az egyének nem diskurzusra törekednek; céljuk, hogy fájdalmat okozzanak. Ebben az összefüggésben a tiltás szükséges lépés annak biztosítására, hogy ezek a káros hangok ne maradjanak meg az emlékezet elleni ismétlődő támadásaikban”.
  • A közösségi oldalaknak „jelentős erkölcsi felelősségük van” a „gyűlöletbeszéd aktív leküzdésében és annak normalizálásának megállításában”.

Teljes cikk

[popup][/popup]