Ashton Izraelbe látogat

Írta: mti - Rovat: Hírek - lapszemle

Jeruzsálembe várják csütörtökön Catherine Ashton európai uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselőt a palesztin-izraeli viszály ügyeiben, miközben Izraelben elégedetlenek az EU diplomáciai hangsúlyaival a térségben – írta a Jerusalem Post című angol nyelvű izraeli napilap honlapja.

cathrine_ashton

A cikk szerint az izraeli vezetők várhatóan azt mondják majd az uniós külpolitikát irányító Ashtonnak, hogy aláássa a béketárgyalások újrakezdésére irányuló erőfeszítéseket, ha az unió “megszállottan” a telepesekre figyel.

Egy név nélkül nyilatkozó izraeli illetékes szerint azzal fogadják majd Jeruzsálemben a tárgyalásokon, hogy ha az európaiak a palesztinok lépéseitől függetlenül továbbra is a telepesekre, a telepeken készült termékek címkézésére és az újabb területek palesztin felügyelet alá helyezésére összpontosítanak, akkor a palesztinok úgy érzik majd, hogy szabad utat kaptak, és nem vonhatók felelősségre, amiért elutasítják, hogy visszatérjenek a tárgyalóasztalhoz.

Az izraeli fél szerint ez árt John Kerry amerikai külügyminiszter kezdeményezésének a tárgyalások megkezdésére. Ehelyett az EU-nak a palesztinok számára világossá kellene tennie, hogy Brüsszel türelme véges.

A hétfőn idézett illetékes szerint Brüsszel és Jeruzsálem között jelenleg nem jó a légkör. Ennek egyik oka a telepesek ügyének hangsúlyozása, de közrejátszik a Hezbollah terrorszervezetek listájára helyezésének elutasítása és az Iránnal folytatott tárgyalások kudarca miatti izraeli csalódottság is.

Ashton a tervek szerint a térség más országaiba is ellátogat, így elutazik Jordániába, Libanonba, Egyiptomba és a Palesztin Hatóság területére.

[popup][/popup]