Ángel Sanz Briz spanyol embermentőre emlékeztek

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Az embermentők nem voltak sokan, és biztosan nem voltak, nem lehettek elegen. Annál inkább fontos, hogy cselekedeteik végre méltó helyet kapjanak a széles emlékezetben – hangoztatta a Nemzetközi Holokauszt-emlékezési Szövetség (IHRA) elnöke, a kormány európai uniós ügyekért felelős államtitkára péntek este a budapesti Zeneakadémián, ahol Ángel Sanz Briz spanyol diplomata emléke előtt tisztelegtek koncerttel.

San Briz Takács Szabolcs – a Miniszterelnökség beszámolója szerint – felidézte, hogy 71 évvel ezelőtt spanyol útlevelek segítségével, befolyását és kapcsolatait latba vetve mintegy 5200 honfitársunkat mentette meg a holokauszt tragédiájától.

Sanz Briz nem életet menteni jött Magyarországra 1942-ben. Spanyol ügyvivőként lett az események hőse, amikor nem nézhette tétlenül, ahogy a karhatalom budapesti zsidók elhurcolásába kezdett. Megszerezte kormánya engedélyét ahhoz, hogy a spanyol korona nevében tárgyalásokat folytasson a magyar hatóságokkal, és diplomáciai védelmet nyújtson Magyarországon élő zsidóknak – mondta.

Ángel Sanz-Briz felejthetetlen nagysága többek között abban mutatkozik meg, hogy az erkölcs útján maradva egy ponton úgy döntött: ő nem fordít hátat az üldözötteknek, és minden eszközzel folytatja az életek megmentését. A körülötte tomboló embertelenséget tapasztalva több, Budapesten diplomáciai szolgálatát teljesítő kortársához hasonlóan bátor és hősies döntést hozott akkor, amikor az embermentéshez saját vagyonát is felhasználva adott emberek ezreinek oltalmat – fogalmazott Takács Szabolcs.

E tettei elismeréseként méltán kapta meg később a Jad Vasem Intézet Világ Igaza címét, és a köznyelv a cselekedeteiért találóan nevezte el őt “budapesti angyalnak” – fűzte hozzá.

Takács Szabolcs szólt arról is, a nemzetközi szövetség feltett szándéka, hogy Sanz Briz és kortársai – többek között Raoul Wallenberg és Giorgio Perlasca – példáját több mint száz rendezvény keretében további országokba is elvigyék.

“Ha mintát, követendő példát kínálunk a jövő nemzedéknek, akkor a felelősök mellett a remény cselekvő hőseit is észre kell vennünk és észrevetetnünk” – mondta az IHRA elnöke.

Az 1980-ban elhunyt Ángel Sanz Briz előtti tisztelgésül pénteken emlékművet avattak és utat neveztek el róla Budapesten, a III. kerület Aquincum városrészében. A nevét viselő út a Hajógyári-sziget K-hídjától indul északi irányba.

[popup][/popup]