Amikor az antiszemitát lezsidózzák

Írta: Lakner Dávid/mno.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Valószínűleg Gulyás Márton videójáig érdemes visszamennünk, ha arra keressük a választ, miért is színezett antiszemita gyűlölet-bűncselekménnyé a kormány egy radikális cicaharcot.

Az ellenzéki aktivista kampányában nemcsak Gálvölgyi János vagy Stohl András, de Pörzse Sándor és Zagyva György Gyula is részt vettek, arányos választási rendszert követelve. Ezek után esett neki a szélsőjobboldali zenész, Varga B. Tamás a Jobbik volt képviselőjének, hogy válaszul Zagyva is megfenyegesse őt. A zenész gyorsan el is ment a rendőrségre, így Zagyva második hívását már ott fogadta kihangosítva, majd az egész ügyről egy videóban számolt be. Miközben a volt jobbikos elismerte, hogy a „ne aludj ma otthon”-féle fenyegetés túlléphette a törvényesség határát, a kormány a feltételezett antiszemita kirohanásokra csapott le. Korábbi harcostársa állította, Zagyva lezsidózta őt, utóbbi szerint viszont maximum az hangzott el a telefonban, amit kihangosítva hallott a rendőrség is, hogy „ez zsidó tempó”.

kormány gyorsan antiszemita botrányt kiáltott, amit a hozzá közel álló Origo egyenesen a rendszerváltás utáni idők egyik legnagyobb botrányává maszkírozott. Nem volt még példa a magyar politika történetében ilyen durva antiszemita megnyilvánulásra – állította a KDNP-s Hollik István szombati sajtótájékoztatóján. Hozzátette, 2010 óta zéró tolerancia van az antiszemitizmussal szemben, zsidózni, a zsidóságot fenyegetni bűncselekmény. Orbán Viktor rögtön ki is adta a parancsot Pintér Sándornak, hogy a törvény teljes szigora érvényesüljön Zagyva kapcsán. Az LMP volt társelnöke, Schiffer András mindezt úgy kommentálta:

A miniszterelnöknek még a belügyminiszteren keresztül sincsen joga – konkrét ügyben – utasítania a rendőrséget. Ez így volt 2006 őszén is, így van most is. Csak úgy mondom… Akkor gondoljuk tovább! Ha ma Magyarországon a miniszterelnök simán ad utasítást nyomozások lefolytatására, akkor ugyanilyen simán ad utasítás nyomozások le nem folytatására is?

Persze nem kell félteni a Hetek újságírója előtt korábban karikás ostort csattogtató, Szálasit Magyarország utolsó törvényes miniszterelnökének nevező Zagyvát sem. A Jobbik jobbszélén lévő politikus mellett ugyanakkor a kormány új pártfogoltja sem megy a szomszédba egy kis zsidózásért.

A kormány reakcióját kihasználva elővette Varga B. is az antiszemita-kártyát, arról írva, hogy bár ő nem az, de vannak zsidó barátai. Varga B.-t, aki az Irigy Hónaljmirigy műsorainak egykori szövegírója is, ez nem gátolta két éve abban, hogy nekirontson Polgár Juditnak, csak mert a kormány neki ítélte a Szent István-rendet. Mint írta, „egy magyargyűlölő, illegitim Habsburg-kurva idegenbarát, magyargyilkosról elnevezett díja nem köthet ki méltóbb helyen, mint egy cionista zsidó mellén.” Miután akkor a 444 ezt felkapta, Varga B. tovább gyalázta Mária Teréziát, Szent Istvánt, és kifejtette, mi baja Polgárral. „És nem is az a baj vele, hogy zsidó. Hanem, hogy cionista zsidó. Amely állapot képtelenné teszi őt arra, hogy magyarként a magyar érdekeket tartsa mindenekfelett fontosnak. Tehát, hogy egyáltalán kiérdemeljen bármiféle magas rangú, magyar állami kitüntetést” – írta.

 

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]