Amikor a Hamász a szebbik arcát mutatja

Írta: Ara-Kovács Attila / magyarnarancs.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Szaúd-Arábia egy olyan szövetségi rendszerben, melyben számíthat az izraeli hadsereg ütőképességére, illetve Egyiptom politikai támogatására, biztonságban érezheti magát.

A Haaretz című liberális izraeli napilap értesülése szerint a Hamász politikai irodája új stratégiát hirdetett meg. Az alapvetően megváltozott nemzetközi környezetben a terrorista szervezetnek három okból is módosítania kell eddigi politikáján.

hamasz

1. Támogatói – elsősorban Irán – egy olyan geopolitikai irányváltás előtt állnak, melynek sikere egyelőre ugyan nem adott, de annak elérését aligha fogja kockáztatni a Hamász terrorista akcióinak jövőbeni támogatásával. A P5+1 (a nagyhatalmak plusz Németország) Iránnal kötött júliusi megállapodása ugyan számos kétséggel terhes, de pozícióinak erősítése miatt Teherán láthatóan beáldozni kész eddigi különleges viszonyát a Hamásszal.

2. A szír válság, a kurdokkal eddig folytatott megbékélési politika feladása, és az iszlamizációs politika – továbbá az ottomán birodalmi nacionalizmus felmelegítése – miatt Recep Tayyip Erdoğan török elnök politikai pozíciói meggyengültek. Felerősítette mindezt a hatalom csúcsain jelentkező egyre látványosabb ellentét az elnök és miniszterelnöke között. Kiderült, hogy azzal a geopolitikai stratégiaváltással, amellyel Ankara cserbenhagyta korábbi szövetségesét, Izraelt, s helyette a palesztin radikalizmust kezdte támogatni, katonailag és politikailag egyaránt totális csődnek bizonyult. Jelenleg a politikai nyilatkozatokat még mindig az Izrael-ellenesség dominálja, ám katonai szinten ismét egyre szorosabb az izraeli-török együttműködés – immáron az elnök és a mögötte álló Igazságosság és Fejlődés Pártja (Adalet ve Kalkınma Partisi, AKP) ellenében. Könnyen megeshet, hogy Erdoğan egyszer csak a saját főtisztjeivel találja magát szembe; nem ez lenne az első efféle fordulat a legújabb kori török belpolitikában. A Hamász eddig szilárdan támaszkodhatott Ankarára, ám ennek a jövője mára igen kétségessé vált.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]