Amerikai zsidó szervezetek Netanjahu annektálási tervei ellen

Írta: neokohn.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Kilenc meghatározó amerikai szervezet – civil jogvédő és vallási egyaránt – Donald Trumphoz fordult: akadályozza meg a Netanjahu által meghirdetett tervet, Judea és Szamária (Ciszjordánia/Nyugati parrt) zsidó települései annektálását.

 

A szervezetek — a The Times of Israel. beszámolója szerint levelet küldtek az elnöknek tegnap, amelyben azt írják:

„Az annektálás nagyobb konfliktushoz vezethet a palesztinok és az izraeliek között. Megsemmisítheti a biztonsági együttműködést a zsidó állam és a Palesztin Hatóság között és tovább fokozhatja a BDS-mozgalmak térnyerését.”

Arra kérték Trumpot, hogy ragaszkodjon elődei egyezményeinek szelleméhez, illetve a kétállami megoldáshoz azért, hogy az biztosítsa a békét és biztonságot az egymás mellett lévő majdani Palesztin állam és Izrael között. Továbbá, hogy biztosítsa őket arról, hogy Amerika nem fogja támogatni Júdea-Szamária „megszállását”.

Az elnökhöz írt levelet konzervatív és reform zsidó szervezetek is szignózták, illetve a The Times of Israel azt is hangsúlyozta, hogy az amerikai zsidóság zsinagógákba járó közönségének többségét tömörítő szervezetek is a kilenc aláíró között szerepelnek.

Teljes cikk

[popup][/popup]