Al-Qurashi likvidálásához Izrael szolgáltatott hírszerzési információkat

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Az Iszlám Állam vezetője, Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurashit csütörtökön hajnalban, hasonló körülmények között és ugyanazon észak-szíriai tartományban likvidálták az amerikai különleges erők, mint elődjét, Abu Bakr al-Bagdadit 2019-ben.

Joe Biden amerikai elnök és Naftali Bennett izraeli miniszterelnök a Fehér Házban, első találkozójukon 2021. augusztus 27. Fotó: Avi Ochajon/GPO

A helikopteres rajtaütés során a szíriai lázadók által uralt török határhoz közeli Atmeh városát robbanások rázták meg és folyamatos lövöldözést és drónok hangját lehetett hallani, amikor a közelben razziázó amerikai katonák megtámadtak egy házat és fegyveresekkel csaptak össze. Az északnyugat-szíriai Idlib tartományban időzített hajnali rajtaütés egyértelmű célpontja Al-Qurashi volt, aki 2019. október 31-én vette át a csoport irányítását, néhány nappal azután, hogy elődjét, Abu Bakr al-Bagdadit szintén egy amerikai akció során sikerült likvidálni.

Joe Biden amerikai elnök személyesen jelentette be a terrorellenes műveletet, amely során az Iszlám Állam globális vezére Al-Qurashi, akárcsak al-Bagdadi, egy bomba következtében életét vesztette családtagjaival együtt. Az elnök kitért arra is, hogy mivel a terrorista vezér a családjával és gyerekekkel vette körül magát, ezért döntöttek csapatok küldése és nem a légicsapás mellett.

Amikor a kommandósok megpróbálták bekeríteni, Al-Qurashi az épületében tartózkodó családokra és gyerekekre való tekintet nélkül felrobbantotta magát és csaknem az épület teljes harmadik emeletét. A robbanás tizenhárom áldozatot, köztük hat gyerek halálát követelte. A Pentagon bejelentése szerint az amerikai kommandósok épségben hazatértek.

A hadművelet fontos katonai sikert jelent az Egyesült Államok számára többek között az afganisztáni fiaskó után, amely azt sugallta mind a szövetségesek és az ellenfelek számára, hogy az Egyesült Államok globális hatalma meggyengült.

Biden bejelentése után, az izraeli média csütörtök este arról számolt be, hogy az amerikai hadművelethez, úgy tűnik Izrael szolgáltatott hírszerzési információkat.

Külföldi forrásokat idézve, 13-as csatorna arról számolt be, hogy Izrael segítséget nyújtott al-Qurashi nyomon követésére, például tartózkodási helyének pontos meghatározásában.

A Kan közszolgálati műsorszolgáltató szerint az Egyesült Államok előre értesítette Jeruzsálemet a tervezett akcióról, valószínűleg azért is, mert Izrael jól ismerte a terrorvezért, ugyanis al-Qurashi birtokolta még mielőtt 2019 októberében átvette a terrorcsoport vezetői posztját az „Izrael-aktát”, Izrael pedig sosem volt passzív szemlélője az ISIS elleni globális harcnak. Az Izraeli Védelmi Erők volt vezérkari főnöke, Gadi Eisenkot a közelmúltban megerősítette a Maariv napilapnak, hogy a hadsereg a csoport több száz operatívját kiiktatta a Közel-Keleten.

Izrael üdvözölte a sikeres akciót.

„A világ biztonságosabb hely lett most, hogy az ISIS vezetőjét kiiktatták. Dicséret illeti szövetségesünket, az Egyesült Államokat és a bátor amerikai katonákat, hogy végrehajtották ezt a merész hadműveletet. Folytatni kell a terrorizmus elleni globális harcot – erővel és elszántsággal” – írta Naftali Bennett miniszterelnök Twitteren, és bár konkrétan nem nevezte meg, de ilymódon utalt az Irán elleni harcra is.

Beni Gantz védelmi miniszter a bejelentés idején éppen Bahreinben tartózkodott egy hivatalos látogatáson. A hazafelé úton az újságíróknak tartott rövid beszédében hangsúlyozta, hogy az amerikai támadás világos üzenet nemcsak a terrorcsoport, hanem az egész világ számára Amerika merész, hadműveletekre való hajlandóságáról és képességéről.

„Fontos üzenetet közvetít a Közel-Kelet felé. Az üzenet az, hogy a műveleti és stratégiai elhatározás rendkívüli jelentőséggel bír. Rendszerint, az amerikai modus operandi nagy műveletek végrehajtása, és megvan hozzá a képességük. Szerintem ez nagyon fontos üzenet a világnak – hogy amikor Amerika tenni akar valamit, akkor megteheti” – tette hozzá Gantz, egy izraeli vagy izraeli-amerikai Irán nukleáris programját célzó csapás kilátásaira utalva.

A védelmi miniszter azonban hárította az arra vonatkozó újságírói kérdéseket, miszerint az Egyesült Államok előre jelezte Izraelnek az al-Qurashi kiiktatására vonatkozó terveit, illetve, hogy Izrael részt vett-e a hadműveletben.

Nem megyek bele az amerikaiakkal folytatott beszélgetések részleteibe. Végül is ez egy amerikai hadművelet volt, független és fontos, beleértve az akciókat a terepen.”

ujkelet.live

Címkék:Iszlám Állam, Joe Biden, Naftali Bennett

[popup][/popup]