Római Part – a zsidózás már Tarlósnak is sok

Írta: MTI/Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A főpolgármester kezdeményezi a Fővárosi Közgyűlés következő ülésén, hogy budapesti szintű ügydöntő népszavazást tartsanak a római-parti védműről.

Fotó: Római-parti Kőkert facebook oldala

Tarlós István az M1 aktuális csatorna hétfő esti műsorában elmondta: felveti a népszavazás lehetőségét a testület előtt, mert már nem szakmai vita folyik az ügyben, és a vita ma már nem kezelhető.

Megjegyezte, a népszavazás kiírásáról szóló esetleges közgyűlési döntést a Kúria írhatja majd még felül.

A műsorvezető felidézte, hogy az Egyesület a Római-Partért a Facebook-oldalán olyan bejegyzést tett közzé, amelyben az olvasható: zsidó értelmiségiek egy csoportja gettóba akarja zárni a Római-parton 70 hektáron élőket.

Erre az Együtt úgy reagált, hogy ez a 30-as éveket idéző náci propaganda. A párt nevében Pataki Márton budapesti elnök követelte Tarlóstól, hogy határolódjon el az általa sokszor védett civil szervezettől.

Tarlós István kijelentette: amikor hallott az előbbiekről, akkor nála “betelt a pohár”. Úgy fogalmazott: biztos benne, hogy a parton kellene a védművet megépíteni, de ha már ezt a “kártyát is bedobják”, és rögtön el is kezdték “felpumpálni a dolgot”, akkor legyen budapesti népszavazás. Erről majd a közgyűlés dönt szeptember 27-én.

A főpolgármester megemlítette: nem tudja megállapítani, hogy “kik és milyen motivációval jöttek elő” az említett “eléggé visszataszító” mondattal.

A Tett és Védelem Alapítvány közleményében úgy fogalmazott, hogy “a Római-partért Egyesület nevű – ártéri hoteltulajdonosokat tömörítő – álcivil szerveződés, facebook oldalán osztott meg elképesztően aljas antiszemita uszítást a tervezett gát elleni tiltakozásul”.

A zsidózó egyesület visszautasította a vádakat, sőt, magát tekinti a gyűlöletkeltés áldozatának és felszólította a magyar politikai pártokat, hogy „határolódjanak el attól a kirekesztéstől, gyűlöletkeltéstől és hátrányos megkülönböztetéstől, amiben értelmiségiek egy csoportja a Római parton élőket és dolgozókat részesíti”.

Tarlós felhívta a figyelmet arra, hogy egy esetleges budapesti szintű népszavazáson a problémában közvetlenül érintettek abszolút kisebbségbe kerülhetnek.

Tarlós István rámutatott arra is: ha a népszavazás úgy dönt, hogy a Nánási út – Királyok útja nyomvonalon húzódjon a védmű, akkor a 70 hektár védelem nélkül marad. Ha ez így lesz, akkor ezért a part menti nyomvonal ellen tiltakozó Lányi Andrásékat fogja utóbb minden erkölcsi felelősség terhelni – mondta.

Tarlós István elmondta, a szakvélemények 6:1 arányban a part menti változatot támogatják.

 

Címkék:mobligát, Római part, zsidózás

[popup][/popup]