A Zsidó Világkongresszus igazgatói Budapesten tanácskoznak

Írta: Szombat - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle, Külföld

Budapesten tartózkodnak a Zsidó Világkongresszus (World Jewish Congress – WJC) operatív igazgatói, akik az elmúlt napokban a magyar főváros zsidó nevezetéssegeivel ismerkedtek, ma pedig a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában gyűltek össze a WJC országos ügyvezető igazgatóinak hetedik nemzetközi fórumán. A délután folyamán beszédet mond az ülésen Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes is.

Zsidó Világkongresszus vezetőségi ülés a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában (Fotó: mazsihisz.hu)

Zsidó Világkongresszus országos ügyvezető igazgatói idén a magyar fővárosban gyűltek össze a nemzetküzi szervezet előtt álló főbb ügyek – többek között az ukrajnai háborús helyzet miatti teendők – megvitatására – írja a mazsihisz.hu.

Az operatív igazgatók plenáris nemzetközi tanácskozását ma kezdődött tanácskozását hivatalosan Ligeti András, a WJC európai ügyekért felelős magyarországi képviselője nyitotta meg, a résztvevőket köszöntötte Kiss Henriett, a Rumbach vezetője, Maram Stern, a WJC ügyvezető alelnöke és dr. Kunos Péter, a Mazsihisz-BZSH ügyvezető igazgatója. Raya Kalenova, az Európai Zsidó Kongresszus (European Jewish Congress – EJC) ügyvezető alelnöke nem tudott jelen lenni, online jelentkezett be.

“Dr. Kunos Péter a köszöntő beszédében röviden bemutatta a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége tevékenységét, és ismertette a mai magyar zsidósággal kapcsolatos főbb adatokat, tényeket. Elöljáróban elmondta, hogy Európában a magyarországi a negyedik legnépesebb zsidó közösség, a magyar zsidók száma valamivel több mint 100 ezerre tehető, a többség a fővárosban él. Hozzátette: „ennyien maradtunk, hiszen a holokauszt során 600 ezer ártatlan magyar zsidót öltek meg, és ezt a szörnyű vérveszteséget a magyar zsidó közösség soha nem tudja kiheverni”.

Ugyanakkor a Mazsihisz az intézményei és létesítményei révén minden tőle telhetőt megtesz azért – mondotta –, hogy szolgálja a közösséget a születéstől a sírig, hiszen a Mazsihisz és BZSH intézményei között van bölcsőde, óvoda, iskola, egyetem, múzeum, levéltár, szociális otthon, sőt – ami Európában példátlan – rendelkezünk egy Szeretetkórházzal is.

Dr. Kunos Péter kitért arra is, hogy a magyar zsidó közösség biztonságban él, a magyar kormány zéró toleranciát hirdetett az antiszemitizmus ellen, és hatályban van egy olyan törvény is, amely szankcionálja a gyűlöletbeszédet, a holokauszt eltagadását és relativizálását. Az ügyvezető ugyanakkor nem mulasztotta el felhívni a figyelmet arra: aggasztó jelenség, hogy az újjáéledő antiszemitizmus egyik következményeként az idei magyar parlamenti választáson bejutott a parlamentbe egy szélsőjobboldali párt, s ennek a tanulságait érdemes áttekinteni akár ezen a mostani fórumon is.

Az ügyvezető igazgató a beszédét azzal zárta, hogy a WJC mindent megtett azért, hogy segítse az ukrajnai menekülteket, Magyarországon pedig öt zsidó szervezet fogott össze annak érdekében, hogy hathatós támogatást nyújthasson a háború elől a hazájukat elhagyni kényszerült embereknek.

A köszöntő beszédek után a tanácskozás zárt ülés keretében folytatódott. A délután folyamán megérkezik a Rumbach-ba Semjén Zsolt, a magyar kormány miniszterelnök-helyettese is.

A budapesti tanácskozáson Magyarországon kívül a következő országok WJC-vezetői képviseltetik magukat: Írország, Izrael, Lettország, Litvánia, Montenegro, Észak-Macedónia, Norvágia, Portugália, Románia, Paraguay, Oroszország, Szlovákia, Dél-Afrika, Amerikai Egyesült Államok, Spanyolország, Svájc, Ukrajna, Egyesült Királyság, Uruguay, Venezuela, Argentina, Ausztrália, Ausztria, Németország, Fehéroroszország, Bosznia-Hercegovina, Brazília, Kanada. Rész vesznek az ülésen  a zsidó diákok nemzetközi szeervezeteinek (World Union of Jewish Congress, European Union of Jewish Students) képviselői, valamint az eurázsiai, az afrikai és a dél-amerikai zsidó kongresszusok küldöttei is” – zárul a mazsihisz.hu tudósítása.

[popup][/popup]