“A világbékét fenyegető valódi veszély”

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Gúnyosan reagált Avigdor Liberman izraeli külügyminiszter Catherine Ashtonnak, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének szavaira.

Ashton korábban egy közleményben elítélte a ciszjordániai Hebron közelébenelkövetett, egy magas rangú izraeli rendőrtiszt halálát okozó hétfői fegyveres merényletet, és egyben aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a kormány további földek eltulajdonítását és a palesztin területeken létrehozott zsidó telepek bővítését is tervezi.

EU-Israel Association Council in Brussels

Avigdor Liberman

“Miközben az egész világ az ukrán válság megoldásán fáradozik, míg Szíriában nap mint nap ártatlan embereket gyilkolnak meg, Irakban pedig folytatódnak a pokolgépes merényletek, az EU külügyminisztere, Catherine Ashton sikeresen rámutatott a világbékét fenyegető valódi veszélyre” – írta Liberman a Facebook-oldalán.

A külügyminiszter ezzel Ashton közleményére reagált, amelyben az EU-s politikus felszólította Izraelt, hagyjon fel a palesztinok elleni műveleteivel, miután Jeruzsálem a Gus-Ezión teleptömbben csaknem 1000 dunamnyi (mintegy 240 hektárnyi) földet állami tulajdonná nyilvánított, és Hebronban visszaengedte a zsidó telepeseket a “Béke Házába”.

Ez utóbbi épületbe – amely az ellenzék körében a “Viszály Házaként” ismert – nemrég költözhetett vissza három zsidó család, miután a legfelsőbb bíróság úgy ítélte meg, hogy a telepesek jogszerűen vásárolták meg az ingatlant.

A város peremén épült négyemeletes házat állítólag a század elején Hebronban élő zsidó közösség egyik leszármazottja vásárolta meg a palesztin tulajdonosoktól. Mindazonáltal az ingatlanvásárlás vitatott körülményei miatt az ügy a legfelsőbb bírósághoz került. Az eredeti tulajdonosok azt állítják, hogy ők nem a zsidó családoknak adták el a házat, hanem egy palesztinnak, aki – mint az később kiderült – valójában a telepesek érdekeiben járt el.

A tranzakció körül egyéb rendellenességek is felmerültek, ezért a bíróság elrendelte a telepesek kilakoltatását, akiket végül 2008 decemberében az izraeli rendőrség erőszakkal távolított el az épületből. Miután idén március 11-én egy újabb bírósági határozat az adásvételi szerződést mégis jogszerűnek minősítette, Móse Jaalon védelmi miniszter engedélyezte, hogy a zsidó családok ismét beköltözzenek.

“Szerencsére – zárja le gondolatmenetét Liberman – az EU tudja, hogyan azonosítsa a világ valós problémáit, és azok villámgyors kezeléséhez és megoldásához is ért”.

A szókimondó politikust gyakran érik bírálatok amiatt is, hogy külügyminiszterként az ország nemzetközileg elismert határain kívül, az egyik ciszjordániai zsidó településen, Nokdimban él családjával.

Címkék:Izrael

[popup][/popup]