A világ legnagyobb szombati vacsorája

Írta: Vadász Éva - Rovat: Hírek - lapszemle

 10 konyhafőnök, 65 pincér, 375 büfé-teríték, 7 fajta saláta, 4 fajta hús, 3300 péksütemény, 2000 adag fagyi, 2 db 15 kilós kalács…

…220 szponzor, a Tel Aviv-i városházát és az Örökkévalót is beleértve. Mi ez? A világ legnagyobb szombati vacsorája. Guinness rekord kísérlet! A helyszín Tel Aviv városában a kikötői hangár. A hőmérséklet 32 C˙.

Sabbath fotó Somogyi Dóra

(fotók: Somogyi Dóra)

 

Pravin Patel, a Londonban élő indiai Guinness döntőbiztos négy kitételt fogalmazott meg. A vacsorán csak azok az előzőleg regisztráltak vehetnek részt, akik az esemény karkötőjét viselik. 8 óra 15 percig mindenkinek el kell foglalnia a helyét. Az első fogást, a lazacot, 5 perccel a borra elmondott áldás után mindenkinek meg kell kapnia. Legalább 55 percig mindenkinek a helyén kell maradnia. Pravin először jár Izraelben, nem vett részt még sábeszi vacsorán, két segítőt jelöltek ki mellé, akik az est kóserságát felügyelik. Az előző rekord, amit pozitívan minősített az egyszerre 3000 embernek szóló defibrillátor használatának oktatása volt Hollandiában. És a legutóbbi rekordkísérlet, ami sikertelen maradt, világ legmagasabb rakott palacsintája volt.

A világ legnagyobb szombati vacsorájának a White City Shabbat civil egyesület szervezője. A mottó: A zsidók megtartják a szombatot, de inkább a szombat tartja meg a zsidóságot. A White City Shabbat-nak számtalan hatalmas rendezvénye van, de június 13-i Guinness rekord kísérlet, mind közül az eddigi legnagyobb. A cél az, hogy legalább 1000 ember egyszerre fogadja a szombatot egy hatalmas közös vacsora keretében. Havonta közösségi szombati vacsorát a Modigliani utcai Goren zsinagógában rendeznek. Nagykövetekkel szerveznek beszélgetéseket, kalács-sütő órákat, filmvetítéseket, arab-zsidó barátkozást elősegítő dumaszínházat tartanak.

Sabbath 2 fotó Somogyi Dóra

„7 éve, amikor alijáztam, megalapítottam a White City Shabbat-ot és láttam rá esélyt, hogy a Tel Aviv-i fiatalokat összehozzam. Mivel a szombat tartja össze szerintem a zsidóságot, és meggyőződésem, hogy a Tel Aviv-i szombat a legszebb, a célom, hogy minél többen ünnepeljük a szombatot, akár vallásosan, akár világian” – mondja Jay M Schulz, a 30-as éveiben járó szervezőzseni, aki 100 önkéntessel együtt önkéntesen működteti a szervezetet.

 

Este 10-kor még roskadoznak az asztalok, aki még tud enni, az fagyizik, és hosszú sor kígyózik a mosdóból irodává átalakított helység előtt. Az asztalkapitányok közlik a szükséges adatokat Pravinnal. Minden 29 fős asztalt egy asztalkapitány felügyelt és mivel péntek este már ugye szombat van, írás híján bemondják a tapasztalataikat. A döntőbíró hosszú percekig számol és összegez, majd hangos üdvrivalgás között felsétál a fő asztalhoz, a kezében a már a kész tanúsítvány és bejelenti, hogy 2226 fővel felállítottuk a Guinness rekordot. Ámen.

 

[popup][/popup]