A túszok egy részét az egyiptomi határ közelében lévő Rafahba hurcolhatta a Hamasz

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Feltételezések szerint a Gázába hurcolt túszok legalább egy részét az egyiptomi határ közelében lévő Rafahba szállították, ahol a Hamász parancsnokai tartózkodnak.

Rafah: Észak-Gázából menekült palesztinok sátrai

Ezt jelentette a Kan közszolgálati műsorszolgáltató vasárnap este. Szombat este az Izraeli Védelmi Erők szórólapokat dobott le Rafahban, melyeken a túszok képei szerepeltek a gázai lakosoknak szóló üzenettel: „Adjatok infókat, és hazatérhettek”.

Szombat este az izraeli katonai szóvivő videón bemutatta azt az alagútszakaszt, amely áthaladt a Hamász gázai parancsnokának, Jechíje Szinwarnak a háza alatt Khan Juneszben. Az elágazó alagutak nagy kiterjedése azt jelzi, hogy a biztonsági erőkre még sok munka vár.

Rafahban jelenleg több mint egymillió gázai él, akik a Gázai övezet északi részéről az egyiptomi határig menekültek, ahol az izraeli hadsereg még nem kezdte el a manőverezést, és úgy tűnik, ez egyelőre így is marad. Mindeközben a Hamászra nyomást gyakorolnak a közvetítők, hogy fogadja el egy “reális” megállapodás feltételeit – az izraeli hadseregben pedig úgy vélik, hogy a túszok megmentésére irányuló különleges műveletek nem hoznak sikert. Ori Megidis közlegényt leszámítva nem tudtak túszt élve kimenteni.

A túszok családjai vasárnap a miniszterelnök jeruzsálemi rezidenciájánál gyűltek össze egy demonstrációra, amelyen felszólították Binjámin Netanjahu miniszterelnököt, hogy kössön alkut, vagy magyarázza el azokat a feltételeket, amelyek lehetővé teszik az elhurcoltak szabadon bocsátását.

A családok sátrat állítottak, és az éjszakát a miniszterelnöki rezidencia előtt töltötték.Mindeközben Galant védelmi miniszter vasárnap este találkozott a túszok családjainak egy csoportjával Tel Avivban, a hadsereg főhadiszállásán. A védelmi miniszter megosztotta a családokkal a legfrissebb információkat a túszok hazahozatalára irányuló katonai, hírszerzési és politikai erőfeszítésekről. Gallant hangsúlyozta, hogy a katonai hadművelet a Gázai övezetben, és különösen Khan Junesz térségében halad előre, és vannak kezdeti jelek, amelyek arra utalnak, hogy a Hamász számára legérzékenyebb helyek elérése előmozdítja a háború két fő céljának teljesítését.

Teljes cikk

 

[popup][/popup]