A szélsőjobbos pártot egyelőre nem zárják ki az izraeli választásból

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Az izraeli Központi Választási Bizottság elutasította a beadványt a szélsőjobboldali Otzma Yehudit párt kizárásáról.

Itamar Ben Gvir, Baruch Marzel Bentzi Gopstein az Otzma Yehudit párt tagjai a központi Választási Bizottság előtt az őket diszkvalifikálni kívánó döntést vitatják 2019 augusztus 14-én. (Fotó: Hadas Parush/Flash90)

Számos baloldali kezdeményezés követelte ezt. A Legfelsőbb Bíróság egy tagja által vezetett bizottság, melynek párt-delegáltak voltak a tagjai a leköszönő törvényhozásból, egyetértettek Avichai Manderblit legfőbb ügyészzel, aki az egész párttal szemben diszkvalifikáció elleni javaslatot tett – írja a Times Of Israel.

Az MTI tudósítása szerint a radikális jobboldali párt kizárására szavaztak a centrista Kék-fehér, a baloldali szociáldemokrata Munkáspárt, a baloldali liberális Merec párt és az arab pártok képviselői, míg a kormányzó jobboldali Likud, az ultraortodox vallásos pártok és más jobboldali pártok képviselői ellenezték távoltartásukat a kneszettől. Avigdor Liberman jobboldali Izrael a Hazánk pártjának képviselői nem szavaztak.

A bizottság a párt három vezető alakja: Itamar Ben Gvir, Baruch Marzel and Bentzi Gopstein elleni kizárást tárgyalja.

Mandelblit főügyész korábban Marzel and Gopstein kizárását javasolta rasszista kijelentéseik miatt.

A bizottság döntése nem végleges, a legfelsőbb bíróság megerősítésére vár.

Az Otzma Yehudit a szélsőséges Meir Kahane rabbi követőiből áll. Tagjai az izraeli arabok kiűzésére buzdít és tüntetéseket szervez a vegyesházasságok ellen.

[popup][/popup]