A sofőröm nem sírhatott a szülei kivégzésén

Írta: Vigh Bori / origo.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Mindenkit más miatt vonz Kambodzsa: az olcsó élet, a gyönyörű tengerpartok vagy Angkor templomai. Akármi is legyen az eredeti motiváló erő, a legnagyobb hatást az ország történelme, az 1975-ben történt mészárlás nyomai teszik az utazóra. A Phnompen közelében található Gyilkos mezőkön érthetjük meg a legjobban, min is ment keresztül ez az ország.

Eredetileg csak átszállni akartam Phonpenben, de mivel lekéstem a buszt, egy napot mégis a fővárosban töltöttem. Nem volt kérdés számomra, hogy ha már így alakult, ellátogatok a híres Gyilkos mezőkre. Mint Kambodzsában minden, ez is viszonylag olcsó (ez alól talán csak Angkor belépője kivétel).

Pol Pot az értelmiséget akarta kiirtani

Lat, a tuktuksofőr 15 dollárért (4000 Ft) vitt ki a főváros közelében fekvő emlékhelyre, majd hozott vissza a szállásomhoz. A belépő külföldieknek hat dollár (1600 Ft), amelyhez angol nyelvű audio guide is jár. E nélkül a kütyü nélkül nem is érdemes körbejárni a kis parkot, hiszen akkor nem értjük, mit is látunk. A hangrögzítőn egy túlélő meséli el személyes élményeit, és azt, hogyan végeztek ki az országban hárommillió embert alig három év leforgása alatt.

20150202kambodzsa3

(forrás: Vigh Bori)

Az eredeti épületeket elbontották még a tömegsírok felfedezése előtt, így ma már csak a táblák és a fülünkben mesélő idegenvezető tájékoztat arról, hogyan hurcolták el az embereket a munkatáborokból, börtönökből, és hogyan ölték meg őket szisztematikusan, golyó nélkül, hiszen az drágább volt, mint az emberélet. Itt nem zsidók, nem cigányok vagy tuszik voltak a nép ellenségei, hanem az értelmiségiek. Vagy azok, akik – mondjuk, mert szemüveget viseltek, vagy mert puha volt a tenyerük – annak tűntek.

A gyerekeket egy fához csapták

A túra elképesztő részletességgel tárta fel a történteket. A látogatók döbbenten álltak a tömegsírok előtt, ahol még mindig látszik egy fog, egy csont, egy ruhadarab. A kivégzések éjszaka zajlottak. Akik odaérkeztek, mind azt hitték, hogy csak áthelyezik őket egy másik börtönbe, munkatáborba. Pár méterrel arrébb azonban agyonverték vagy megmérgezték őket, és mindezt gondosan feljegyezték egy listára, nehogy valakit kifelejtsenek.

A teljes cikk itt olvahsató.

[popup][/popup]