A Rumbach Zsinagóga a látogatók számára is megnyílik

Írta: Szombat - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

2021. július 19-én a zsinagóga a nagyözönség számára is megnyílik és elérhetővé válnak a Ház kulturális, turisztikai, oktatási funkciói is.

A Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga utcafrontja

Az évtizedeken keresztül magára hagyott, nemzetközi jelentőségű műemlék 2020 decemberére minden részletében megújult és – a COVID járványhelyzet miatti folyamatos csúszásokat követően – 2021. június 10-én ünnepélyes esemény keretében megnyílt, továbbá a Tóra elhelyezésével a zsinagógai tér felavatása is megtörtént. A megnyitó óta a zsinagógai tér vallási eseményeknek ad otthont és számos online koncertnek is helyt adott már.

A zsinagógában és a melléképület multifunkciós tereiben vallási események, rendezvények, kiállítások, zenei és színházi előadások, pódiumbeszélgetések és más kulturális események kapnak helyet, így teljesítve a Ház misszióját: megjeleníteni azt a kulturális sokszínűséget, amellyel a különböző etnikai, vallási, kulturális és nyelvi közösségek gazdagították környezetüket, és amely nélkül Budapest, Magyarország és a Kárpát-medence nem az a hely volna, amellyé az elmúlt évszázadokban vált – fogalmaz a sajtóközlemény.

2021. július 19-én a zsinagóga a nagyözönség számára is megnyílik és elérhetővé válnak a Ház kulturális, turisztikai, oktatási funkciói is. Látogathatóvá válik az impozáns zsinagógai tér, a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár gondozásában készült állandó kiállítások. A zsinagógatérben, a karzaton a zsinagóga építését, valamint a tervezőjét, Otto Wagnert, míg a melléképület harmadik emeletén – a Politzer család 18. századtól napjainkig ívelő történetén keresztül – a magyarországi zsidóság jellegzetes élethelyzeteit, sorsát bemutató kiállítás kapott helyet.

A Rumbach zsinagóga lesz a 2021. augusztus 22-30. között tartandó Zsidó Kulturális Fesztivál fő helyszíne.

A Rumbach Zsinagóga terei és funkciói

A zsinagógatérben az örökségvédelmi hatóság felügyelete mellett újjáépült vált az Otto Wagner által 1869-ben megtervezett épület már nem csak szakrális funkciót tud szolgálni, hanem kulturális rendezvények befogadó terévé is képes átalakulni:

  • 21. századi rendezvénytechnológia épült ki, ami minden, még egy nemzetközi igényű nagykoncert elvárásait is képes kiszolgálni.
  • A padló teljesen megújult: padlófűtés teszi komfortossá télen a teret, nyáron egy különleges légtechnika hűti. A nyolcszögletű tér közepén beépült egy gombnyomással működésbe léptethető színpadtechnikai szerkezet, ami a Tóraolvasó emelvényt képes a mélybe, illetve a magasba emelni igény szerint. Ez az egyedi hidraulikus emelőszerkezet a világon egyedül ebben a zsinagógában működik.
  • Az eredeti fapadok helyett modern, rugalmas nézőtéri berendezést biztosító kényelmes székek kaptak helyet.
  • A női karzat üléssorai nem épültek vissza. A karzaton egy beépített padsor egészíti ki a földszinti nézőteret, mely mögött a zsinagóga történetét bemutató kiállítási tartalom kapott helyet a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár gondozásában.

A Rumbach zsinagóga karzata

Az utcafronti épületrész 5 emelete új funkciókat kapott:

  • Az egykori szenespince látogatói fogadótérként újult meg. A modern épületgépészet a 4. emeletre, valamint a tetőre költözött fel.
  • Az első emeleten az egykori templomszolga (samesz) lakásában közösségi tereket alakítottunk ki, amelyek múzeumpedagógiai foglalkozásokat és kisebb kiállításokat tudnak befogadni.
  • A második emeleten a II. világháborúig a rabbi- és a kántorlakás kapott helyet. Ezek helyén ma húsos kóser kávéház és szalontér, valamint konferenciaterem található. A kávéház középső teréből három nagy panorámaablak a zsinagóga impozáns terére nyílik.
  • A harmadik emeleten az állandó kiállítás kapott helyett. A múzeumi tartalom azonban nem a hagyományos kiállítási módszer alapján készült. Az ide látogatók egy kortárs, digitális elvárásoknak megfelelő audiovizuális élményt kapnak. A film, animáció, dokumentumkezelési eszközök innovatív találkozása tölti ki a 250 négyzetméteres teret, ami oktatási, ismeretterjesztési foglalkozások és projektek befogadóhelye is lesz. A tervezés során kiemelt célunk volt, hogy a Ház rendezvényeivel, programjaival a fiatalokat is képes legyen megszólítani.
  • A negyedik emelet – az egykori padlástér – közösségi inkubátorházként funkcionál. Itt működik a civil szervezetek számára szakmai platformot biztosító Mozaik Zsidó Közösségi Hub, amely a közel 70 országban aktív nemzetközi szervezet, a JDC helyi kezdeményezése. Ez az emelet a nagyközönség számára nem látogatható.
[popup][/popup]