“A Rotschildok terve a nyugat felhígítására”

Írta: Szombat - Rovat: antiszemitizmus, Hírek - lapszemle

Antiszemitizmus vádja miatt lemondott Taco Dankers, a holland jobboldali Ongehoord Nederland (ON!) műsorszolgáltató egyesület vezetője – közölte csütörtökön a NlTimes helyi hírportál Dankers bejelentését idézve.

Taco Dankers (Screen capture: YouTube)

Az ON! felügyelőbizottságának elnöke azért kényszerült lemondásra, mert az NRC Handelsblad című napilap szerdán megjelent cikke szerint a Gefira elemzőintézet igazgatójaként “rendszeresen antiszemita nézeteket terjesztett”.

“Maradásom ártana az ON! fontos küldetésének” – írta Dankers sajtóközleményében, az antiszemitizmus vádját ugyanakkor határozottan elutasította.

A holland közmédia-alapítvány megdöbbenését fejezte ki az üggyel kapcsolatban, míg az ON! igazgatótanácsa megerősítette: “szavakban és tettekben” egyaránt kiáll az emberi jogok tiszteletben tartása mellett. Arie Slob holland oktatási és kulturális miniszter a sajtónak adott nyilatkozatában elmondta: “bölcs dolog, hogy Dankers távozik az ON! – tól, az antiszemitizmusnak nincs helye semmilyen rendszerben”.

Az Izraellel kapcsolatos információkra szakosodott, hollandiai központú CIDI intézet csütörtökön közölte, hogy amennyiben jogilag lehetséges, feljelentést kíván tenni Dankers és a Gefira agytröszt ellen. A CIDI igazgatója szerint Dankers kijelentéseiben “mindenért a zsidókat hibáztatja”, ezért “nincs joga arra, hogy Hollandiában közjogi tisztséget tölt be”.

Dankers például a tömeges európai bevándorlást egy zsidó összeesküvésnek tulajdonította, amelynek célja, hogy „ felhígítsák” a nyugati társadalmakat. Dankers azt is állította, hogy a holland rabszolga kereskedelemért is a zsidók a felelősek. Egy 2017-es, szélsőjobboldali lapnak nyilatkozva Dankers úgy fogalmazott, hogy „A Rotschildok és a zsidók hajtják keresztül” a tömeges bevándorlás programját.

Az antiszemitizmus elleni küzdelem nemzeti koordinátora, Eddo Verdoner az NRC-nek elmondta: az ügyészséghez fog fordulni a Gefira ügyében, mert véleménye szerint az intézet “színtiszta gyűlöletet terjeszt”. Azt mondta, hogy az agytröszt egyik legfrissebb, szeptemberi kiadványa egy második világháborús antiszemita pamfletre emlékeztet.

Az ON! műsorszolgáltató 2018-ban jött létre, és idén júliusban csatlakozott a holland közmédiarendszerhez. Célja, hogy olyan kérdésekről készítsen műsorokat, mint a tömeges bevándorlás, a holland kultúra meggyengülése vagy az Európai Unió hatalmi terjeszkedése. Az ON!-t korábban Geert Wilders és Thierry Baudet euroszkeptikus és bevándorlásellenes politikusok is támogatták. A műsorszolgáltató alapítója Haye van der Heyden 2019-ben mondott le vezetői pozíciójáról, mert botrányba keveredett, miután egy rádióműsorban kijelentette: a holokauszttagadóknak teret kellene biztosítani a holland médiában.

(MTI, Szombat)

 

Címkék:antiszemitizmus, Hollandia, média, műsorszolgáltató

[popup][/popup]