A rendőrség betiltotta a budapesti náci megemlékezést

Írta: Szombat - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

Betiltotta a rendőrség a budapesti “Becsület Napja” náci megemlékezést.

A “Becsület napja” – korábbi náci megemlékezés (Fotó: MTI, Szigetváry Zsolt)

Először a Clark Ádám téren, majd a Kapisztrán szobornál tervezték megtartani a “Becsület Napjá”-t február 8-án, de a Budapesti Rendőr-főkapitányság mindkét rendezvényt betiltotta – írja a 444-hu.

Az elutasító határozatokban a rendőrség megállapította, hogy számítani lehet szélsőséges nézeteket valló csoportok részvételére, és a beszédek, zenék, illetve általában a rendezény alkalmas lehet a félelemkeltésre, riadalom okozására.

A rendőrség már tavaly sem engedte a közterületi megemlékezést, ezért egy budapesti állóhajón tartották a megemlékezést, ahol Papp Károly Tibor úgy zárta a beszédét, hogy “Éljen a fehér faj!”.

Papp most azt ígérte, nem fog felszólalni, és „tisztán kegyeleti, kulturális történelmi megemlékezést” akarnak tartani. A második elutasító határozatban a rendőrség Ungváry Krisztián egyik cikkére is utalt, amelyben a történész az állami tévé egyik műsorát kritizálta, ebben ugyanis hősökként emlékeztek meg a kitörésben résztvevő magyar katonákról. „A cikkben a történész levezette, hogy a szóban forgó katonák nem Európát védték, hanem a náci Németország agóniáját hosszabbították meg” – írták a határozatban, amely részletesen ír az 1944-45-ös hadi helyzetről is.

Az évente megtartott Kitörés Emléktúrát viszont nem tiltották be a hatóságok.

[popup][/popup]