A palesztin mentősök cserbenhagyták a zsidó sebesülteket

Írta: Dan Diamant / zsido.com - Rovat: Hírek - lapszemle

A Vörös Félhold mentőautója elhajtott a merénylet helyszínéről segítségnyújtás nélkül.

palesztin mentosokúIzraelben a mentőszolgálatot “Magen David Adom”, azaz a Vörös Dávid Csillag szervezet látja el. Ennek a megfelelője a Palesztin Hatóságban a “Vörös Félhold” szervezete. Mind a két mentőszolgálat a genfi székhelyű Nemzetközi Vöröskereszt égisze alatt működik, ezért elméletileg mind a kettő “pártatlan, semleges, független szervezet melynek kizárólagos emberbaráti feladata az, hogy fegyveres konfliktusokban és más erőszakos helyzetekben védje az áldozatok életét és méltóságát és segítséget nyújtson nekik.”

Az izraeli mentősök mindenkinek segítséget nyújtanak, ha több rászorulóhoz érkeznek ki egyszerre, akkor a sérülés súlyosságát figyelembe véve állapítják meg a kezelés sorrendjét, függetlenül az illető vallásától, nemzetiségétől.

A múlt pénteken gyilkos merénylet történt Otniél település közelében. Palesztin terroristák egy elhaladó autóból tüzet nyitottak egy izraeli család gépkocsijára. A kocsiban utazó családfő, a negyvenéves Jakov Litman rabbi és a tizennyolc éves fia, Netanel a helyszínen meghaltak. A kocsi többi utasa csak könnyebb sérülést szenvedett. A tizenhat éves Dvir is megsebesült a lábán de nem vesztette el a lélekjelenlétét. Felhívta a rendőrséget és részletesen leírta mi történt, hol vannak és merre menekültek el a támadóik. Közben azt is elmondta, hogy a palesztin Vörös Félhold mentőautója is ott volt, de egyszerűen elhajtott, segítségnyújtás nélkül.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]