A Nobel-díjas Louise Glück családjának malmából kultúrközpont lesz Érmihályfalván

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Az érmihályfalvi Gizella-malom nemcsak Érmellék egyik legjelentősebb ipari épülete és az Észak-Bihar megyei kisváros egyik jelképe. Az évszázados ingatlan napjainkra düledező állapotba került, azonban már megkezdődött az egykori malom átépítése: kulturális központ lesz belőle. Érdekesség, hogy a Mihályfalván megtelepedett malomépítő Glück család egyenes ágú leszármazottja a jelenleg Amerikában élő Louise Elisabeth Glück, akinek költői munkásságát idén irodalmi Nobel-díjjal ismerték el.

Louise Glück

Az érmihályfalvi malom a 20. század elejétől a közepéig a környék egyik legjelentősebb őrlőhelye volt, amelyet az alapítója, a Mihályfalván 1900-ban mindössze 29 évesen megtelepedett Glück Benő hozott létre és a feleségéről, Horovitz Gizelláról nevezte el – írja a Maszol.ro A Glück család Mihályfalva ortodox zsidó hitközségének megbecsült közössége volt, mégis megpecsételte sorsukat a második világháború. A családtagok többségét deportálták, míg néhányan még idejében útnak eredtek és Kanadában, illetve az Amerikai Egyesült Államokban telepedtek le. A Glück család az államokban új otthonra talált részének egyenes ágú leszármazottja az a Louise Elisabeth Glück, akinek költői munkásságáért idén odaítélték az irodalmi Nobel-díjat.

A Gizella malom ma

A Gizella-malom a kommunista államosítás után indult hanyatlásnak. Az impozáns épületben az államosítást követően raktár, vasöntöde, motortekercselő, galvanizáló és autószerelő műhely is működött. Az állapota az utóbbi harminc évben olyannyira leromlott, hogy már-már életveszélyessé vált, 2012-ben a helyi önkormányzat egy nagyszabású takarítási akció során egy épületrészt le is bontatott, mert fennállt a veszélye, hogy összedől. Ez persze annak is betudható, hogy az őrizetlenül és magányosan álló hatalmas épületből lassanként eltűntek az ajtók, ablakok, majd a téglákat is elkezdték kiszedegetni, emiatt pedig omlásveszély alakult ki.

Gizella malom – a kultúrközpont látványterve

A városvezetőség több mint egy évtizede keresi a megoldást a felújításra. Időközben az is eldőlt, hogy kulturális központot alakítanának ki a mostoha sorsú épületben. Nyakó József polgármester többször is járt Bukarestben a Gizella-malom felújításának ügyében, és ennek a kitartásnak meg is lett az eredménye. 2018 decemberében Érmihályfalvára látogatott az Országos Befektetési Ügynökség (CNI) igazgatója is, Manuela Irina Pătrăşcoiu, aki akkor bejelentette, hogy a CNI megítélte a Gizella-malom felújításához szükséges támogatást.

A romos állapotból újjászülető épületben színháztermet, nagyszínpadot, próbatermeket, kiállító-helyiséget alakítanak ki. A többszintes, több mint ezer négyzetméteres hasznos felületű ingatlanban ezek mellett természetesen helyet kapnak a szükséges kiegészítő helyiségek is. (…)

A Glück család síremléke a helyi temetőben (Fotó: Rencz Csaba)

Nyakó József polgármester kiemelte, az idén irodalmi Nobel-díjat elnyerő Louise Elisabeth Glück nagybátyja volt Glück Benő, aki a Gizella-malmot építette. Éppen ezért elhatározták, hogy megkeresik az Amerikában élő kitüntetettet és meghívják a majdani kulturális központ avató ünnepségére. A városgazda szerint az sem kizárt, hogy kitüntetett költőről, illetve az építtető családról nevezzék majd el a kultúrközpontot.

Teljes cikk

[popup][/popup]