A nagyapám megölt volna…

Írta: gepnarancs.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Jennifer Teege 38 éves korában tudta meg, hogy nagyapja volt az a náci parancsnok, aki Spielberg Schindler listája című filmjének perverz alakját ihlette.

Öt évvel ezelőtt egy könyvtárban egy könyvet lapozgatva fedezte fel, hogy az ő nagyapja Ámon Göth, a náci parancsnok, akit a filmben Ralph Fiennes személyesített meg. Ez akkora megrázkódtatás volt számára, hogy félévig depressziós állapotban volt. Utána úgy döntött, nyomozni kezd, hogy megismerje családja rejtett történetét. Felvette a kapcsolatot az édesanyjával és elment Lengyelországba, hogy nem messze a plaszówi koncentrációs tábortól megnézze Amon Göth házát. Elolvasott rengeteg tudományos könyvet a holokausztról és 2011-ben nekifogott, hogy megírja Amon, a nagyapám megölt volna elborzasztó című könyvét. A könyv először Németországban, majd Lengyelországban jelent meg. Most franciára is lefordították.

jennifer-teege-600x401

Jennifer Teege

Jennifer Teege a Le Figarónak adott interjút.

– A felfedezés, hogy egyenesági rokonságban van Amon Göth-tel, megváltoztatta nagyanyjáról alkotott véleményét?

– Nem, mert nagyanyám mindig szelíd, kedves volt velem. Azt akartam megérteni, hogy miért maradt a nagyapám mellett. Szeretnie lehetett Amon Göth-töt, de szerintem nem lett volna szabad mellette maradnia.

– Ön szerint Göth az abszolút rossz inkarnációja volt?

– Nem hiszem, hogy az abszolút rossz létezik. Ez leegyszerűsítés. Lehet, hogy még szimpatikus oldala is volt. Tény azonban, hogy a Schindler listája óta Amon Göth az egész világ számára a náci gyilkos klasszikus típusa. Meg kell érteni, hogy Oskar Schindlerrel bizonyos értelemben egy ideig „ikrek” voltak. Kihasználták a rendszert. De Schindlerrel ellentétben, aki a zsidók mentésével jóvá tette hibáit, a nagyapám hű maradt gyilkos ideológiájához.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]