A Moszad áll az iráni nukleáris létesítmény elleni támadás mögött?

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A Moszad áll az iráni nukleáris létesítmény elleni támadás mögött – ezt közölte a 13-as izraeli tévécsatorna nyugati hírszerző tisztviselőket idézve vasárnap délután.

A feltételezett támadás jelentősen károsította Irán urándúsítási műveleteit, és ideiglenesen le kellett állítani az összes urándúsításra irányuló erőfeszítést – tudósít az ujkelet.live. A natanzi létesítmény áramellátását még mindig nem tudták helyreállítani.

Egy nappal a nagyobb teljesítményű urándúsító centrifugák üzembe helyezése után, az iráni polgári atomprogram vasárnap üzemzavarról számolt be. A szóvivő szerint a natanzi létesítményt árammal ellátó hálózat hibásodott meg, de sérülés vagy szivárgás nem történt.

Egy későbbi nyilatkozatban a szóvivő az esetet „szabotázsnak” és „nukleáris terrorizmusnak” minősítette, mondván, Teherán „fenntartja magának a jogot, hogy fellépjen az elkövetőkkel szemben” – közölte az iráni állami média.

Amichai Stein, a Kan izraeli televízió diplomáciai tudósítója az incidens kapcsán Twitteren azt írta, hogy „a becslések szerint a natanzi elektromos hálózat meghibásodása izraeli kiber-tevékenység eredménye”.

A Kan este hírszerzési forrásokat idézve arról számolt be, hogy a Moszad akciója kibertámadás volt, és az okozott kár sokkal nagyobb, mint amit Irán bevall.

„Teherán ma stratégiai veszélyt jelent a világra” – jelentette ki Beni Gantz védelmi miniszter vasárnap, a Lloyd Austin amerikai védelmi miniszterrel közös sajtótájékoztatón. „Amerikai szövetségesünkkel együtt fogunk működni annak biztosítása érdekében, hogy minden megállapodás védje a nemzetközi közösség létfontosságú érdekeit, megakadályozza a fegyverkezési versenyt és hozzájáruljon az izraeli biztonsághoz.”

Izrael és Irán az elmúlt hetekben kölcsönösen szabotázsokról számolt be a hajói ellen a közel-keleti vizeken. Szíria pedig légicsapásokkal vádolta Izraelt Damaszkusz közelében.

Aviv Kochavi vezérkari főnök vasárnap, egy elesett katonákra emlékező ceremónián kijelentette, hogy „az Izraeli Védelmi Erők Közel-Kelet-szerte végzett műveletei nincsenek rejtve az ellenségek szemei elől. Néznek minket és alaposan mérlegelik lépéseiket. A komplex és kifinomult műveleteknek köszönhetően, az elmúlt volt év az egyik legbiztonságosabb, amelyet a polgárok is megtapasztalhattak… Továbbra is erővel és diszkrécióval fogunk intézkedni”.

Izraeli médiajelentések szerint az Iránnal való feszültségek közepette, jövő hétre, február óta először, összehívták az izraeli biztonsági kabinetet.

Teljes cikk

[popup][/popup]