A magyarországi származású Jair Lapid mától Izrael miniszterelnöke

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Jáir Lapid péntek éjfélkor hivatalosan Izrael történetének 14. miniszterelnöke lett.

Jair Lapid

A politikai életben egy évtizede jelen lévő centrista egykori televíziós műsorvezető az első nem jobboldali miniszterelnök Ehud Barak 2001-es távozása óta, és azon kevesek egyike, akinek nincs jelentős katonai tapasztalata – írja az ujkelet.live.

Joe Biden amerikai elnök Twitteren gratulált a magyar gyökerekkel rendelkező új miniszterelnöknek, aki az átmeneti kormány idejéig valamint a választások utáni új kormány megalakulásáig tölti be a posztot.

,,Gratulálok Jáir Lapidnak, Izrael új miniszterelnökének, és köszönet Naftali Bennett rotációs miniszterelnöknek az elmúlt év barátságáért” – írta Biden. ,,Várom, hogy találkozzunk júliusban, hogy megünnepeljük a megbonthatatlan amerikai-izraeli partnerséget.”

Lapid megosztotta a bejegyzést, hozzáfűzve:

,,Köszönöm, elnök úr. Izrael és az Egyesült Államok közötti kapcsolatok megszakíthatatlanok. A közös értékek mélybe gyökerező alapjain és egy közös jövőképen alapulnak. Várom, hogy üdvözölhessem Izraelben, és erősítsem a köztünk fennálló egyedülálló szövetséget.”

Bennett szintén reagált Twitteren:

,,Köszönöm, Joe. Nagyon várjuk, hogy hamarosan találkozzunk örök fővárosunkban, Jeruzsálemben. Te Izrael Állam igaz barátja vagy.”

Lapid megbízott miniszterelnöki mandátuma meglehetősen rövid lehet, mivel a választásokra november 1-jén kerül sor. Az új miniszterelnök azonban a lehető legtöbbet igyekszik kihozni a potenciálisan rövid mandátumból.

Miniszterelnöki hivatalát Izrael történetében először nő vezeti majd.

Naama Schultz, a Jes Atid vezetőjének régi tanácsadója vált a Miniszterelnöki Hivatal főigazgatójává. Schultz Lapid hivatalának vezetője volt, amikor rotációs miniszterelnök volt, valamint tanácsadóként dolgozott, amikor pénzügyminiszter volt.

[popup][/popup]