A Löw hagyaték nyomában

Írta: Szombat - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

Löw Lipót és fia, Löw Immánuel szegedi főrabbik legendás értékkel bíró könyvtárának sorsát homály fedi.

Csizmadia Edit könyvtáros beszélgetett az alkotókkal. Bányai Viktória és Ábrahám Vera hiánypótló kötetet készített. (Fotók: delmagyar.hu / Karnok Csaba)

Ábrahám Vera történész-könyvtáros a titok nyomába eredt, és hosszas, alapos, fáradhatatlan kutatásának eredményeit a Szegedtől Jeruzsálemig – A Löw könyvtár című kötetben foglalta össze, amelyet csütörtökön mutatott be a nagyközönségnek – írja a delmagyar.hu.

Löw Immánuel 1940-ben adományozta könyvtárát a Szegedi Zsidó Hitközségnek. A gyűjtemény a deportálások idején kikerült a zsidó iskola udvarára, majd, hogy az eső ne tehesse tönkre, a Somogyi-könyvtár vállalta őrzését. A hagyatékra igényt tartott volna az egyetemi könyvtár és a város is, ám azt 1948-ban a fővárosi Rabbiképző Intézetbe szállították. Ott végül az a döntés született, hogy a köteteket az Izraeli Nemzeti Könyvtárnak adományozzák. A könyvtár így 1957-ben Jeruzsálembe került, és azóta sincs információ a gyűjteményről.

A célom az volt, hogy ha ezt a világhírű könyvtárat, ha nem is tudjuk összegyűjteni, legalább a dokumentumokban megőrizzük és a jegyzéket közreadhassuk a kutatóknak, nyelvészeknek, könyvtárosoknak, botanikusoknak  – mondta Ábrahám Vera, aki a héber fejezetek megírására kolléganőjét, Bányai Viktóriát kérte fel.

Teljes cikk

[popup][/popup]