A lengyel parlament megszavazta az Izrael által sérelmezett kárpótlási törvényt

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

A lengyel parlament szerdán elfogadta azt a szenátus által korában jóváhagyott jogszabályt, amely korlátozza a nácik második világháború alatt zsidóktól ellopott és a háború utáni kommunista rendszer által államosított vagyonra vonatkozó kárpótlási igényeket. A törvény azokat a lengyel, zsidó és egyéb tulajdonjogokat, érinti, amelyek korábbi vitatott döntések tárgyát képezik.

A lengyel parlament

Jáir Lapid izraeli külügyminiszter megerősítve korábbi tiltakozását kijelentette, Izrael „egy kicsit sem fog kompromisszumot kötni a Holokauszt-emlékezet”, hozzátéve, Lengyelország tudja, hogy a törvény megsemmisítése a „helyes dolog” – írja az ujkelet.live.

Lapid figyelmeztetett, hogy Izrael felülvizsgálja a 2018-ban tett közös nyilatkozatot egy másik lengyel törvénnyel kapcsolatban, mely bűncselekménynek nyilvánította a náci Németország Lengyelországban elkövetett bűneinek áthárítását a lengyel államra vagy népre. Az akkori nyilatkozat a diplomáciai feszültség enyhítése végett történt. A törvényt és a vitatott közös nyilatkozatot egyaránt, Izraelben erősen bírálták, mivel egyértelműen a Holokauszt szörnyűségeinek átírását sugallta.

Az ominózus közös nyilatkozat után három évvel Izrael aggodalommal követi ezúttal a kárpótlási igényekre vonatkozó lengyel jogszabály különböző parlamenti fokozatain keresztül történt előrejutását. A Kneszet törvényhozói arra figyelmeztetnek, hogy Lengyelország ilymódon megtagadja az áldozatok túlélőitől és leszármazottaitól a tőlük eltulajdonított tulajdonhoz való jogokat.

A holokauszt-kártérítések ügye Lengyelországban nem igazán népszerű a helyiek körében, és Andrzej Duda elnök újraválasztása előtti kampányának része volt. Sok lengyel úgy véli, hogy a követeléseket csak a náci Németországnak kéne címezni, és igazságtalan, hogy Lengyelország bármilyen kártérítést fizessen a holokauszt-érából.

A lengyel választók megnyugtatására a törvény kimondja, hogy a lefoglalt vagyon visszaszolgáltatásával kapcsolatos fennálló követelések, amelyek esetében az elmúlt 30 évben nem született végleges döntés, megszűnnek vagy elutasításra kerülnek. Ezen túlmenően, a több mint 30 évvel ezelőtt hozott közigazgatási határozatok elleni fellebbezéseket szintén elutasítják.

A végső ratifikálásához a törvényt Andrzej Duda elnöknek is alá aláírnia, aki elvileg megvétózhatja, bár ezt mindkét oldalon valószínűtlennek tartják.

A lengyel kárpótlási törvényről szóló tegnapi szavazást izraeli politikusok egyértelműen gyalázatosnak minősítették.

A jogszabály „szégyent hoz a zsidó nép történetére, a holokauszt áldozatainak emlékére és magára a lengyel nemzetre”, jelentette ki Merav Cohen, izraeli társadalmi egyenlőségért felelős miniszter. A Kneszet elnöke, Miki Lévi, az új törvényt „felháborító tolvajlásnak” nevezte, ami károsítja a diplomáciai kapcsolatokat és ezért törölni fogja a parlamentek közötti baráti csoport létrehozására vonatkozó terveket.

A törvény támogatói szerint azonban az új törvény egyértelműbbé fogja tenni a tulajdonjogokat, és kiküszöböli a korrupció illetve a hamis dokumentumokkal elkövetett csalárd követelések állandó problémáját.

Mivel a törvény kiterjed a zsidó, illetve a nem zsidó volt ingatlantulajdonosokra és örököseikre, a lengyel szimpatizánsok szerint a zsidó tulajdonosok aránytalanul érintettek lesznek, mert gyakran késtek a követelésekkel.

A soá idején hatmillió lengyelt – akiknek fele zsidó volt – öltek meg Lengyelországban. A háború után a kommunista hatóságok hatalmas számú olyan ingatlant államosítottak, amelyek közül számos azért volt üres, mivel tulajdonosukat megölték vagy elmenekültek.

Lengyelország az egyetlen olyan ország az Európai Unióban, amely nem fogadott el átfogó nemzeti jogszabályokat a nácik által elkobzott vagy a kommunista rezsim által államosított magántulajdon visszaszolgáltatására vagy kompenzációjára.

A törvényjavaslatról szóló szavazást a lengyel parlament kaotikus napja közepette tartották, melyen többek között a lengyel média szabadságának véget vető jogszabály is terítékre került.

Júliusban a Kneszet 82 képviselője levélben fordult a lengyel parlamenthez a jogszabályt megsemmisítését kérve.

„Mi, az izraeli Kneszet tagjai, azzal a kéréssel fordulunk Önökhöz, hogy szavazzanak a törvény ellen, amely megtagadja a holokauszt-túlélők és a holokauszt-áldozatai leszármazottaitól a jogot, hogy visszaköveteljék a tőlük eltulajdonított vagyonuk visszaadását”.

„Kétségtelen, hogy a lengyelek részt vettek az üldözésben, a lopásban és az irtásban. Ez a történelmi igazság, és ezen nem lehet változtatni. Lengyelország azon kísérlete, hogy elhatárolódjon a lengyelek által a területén elkövetett bűncselekményektől, téves és veszélyes, mert hogyan lehet arra nevelni a fiatalokat, hogy ne ismételjék meg a nem elkövetett bűncselekményeket? ”

Az Egyesült Államok is fellépett a lengyel jogszabály ellen. Cherrie Daniels, az Egyesült Államok holokauszt-ügyekkel foglalkozó különmegbízottja szerint a lengyel jogszabály „helyrehozhatatlan kárt okozna mind a zsidóknak, mind a nem zsidóknak, eltörölve a holokauszt idején történt és a kommunista időszakban államosított vagyontárgyak helyreállítására és kártérítésére vonatkozó igényeket”.

Teljes cikk

[popup][/popup]