A lakás – filmbemutató a Cirko-Gejzírben

Írta: Szombat - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

A Cirko Film április 28-án (e hét csütörtökön) mutatja be A lakás című filmet, mely a 2012-es Tribeca filmfesztiválon a legjobb dokumentumfilm díját kapta.

a lakás 1

Elhunyt nagyanyja tel-avivi lakásában Arnon Goldfinger sokkoló felfedezést tesz Németországban született nagyszülei múltjáról és barátairól. Arnon hosszú utazás során fejti fel a történet szálait, miközben minden eddiginél összetettebb érzésekkel kell szembesülnie családja múltjával, értékeivel és társadalmi helyzetével kapcsolatban.

A lakás

Az izraeli Arnon Goldfinger A lakás című dokumentumfilmje személyes indíttatású történelmi kirakós játék a múlt elvarratlan szálairól. A rendező nagyszülei Tel-Avivban éltek egy Bauhaus stílusú épületben, miután az 1930-as években Németországból Palesztinába emigráltak. A család tagjai a nagymama halála után az elhagyott lakás kiürítése során olyan tárgyakra, fényképekre, levelekre, dokumentumokra bukkantak, melyek egy zavaros és ismeretlen múltról meséltek – írtuk a filmről, amikor a Zsidó Filmfesztiválon láttuk.

A levelekből kibontakozik egy ellenséges határvonalakon átívelő barátság, amely Goldfinger nagyszüleit Leopold von Mildenstein náci SS tiszthez fűzték. Hogy került Mildenstein Palesztinába, hogy járt később látogatóban a családnál Izraelben, s hogyan maradhatott fenn egyáltalán barátságuk a háború után?

Ki hogyan emlékezik, és nem emlékezik a múltra? Feledhetők-e az európai gyökerek a Közel-Keleten? Feledhető-e a náci apák öröksége Európában? Mihez kezdenek áldozatok és elkövetők utódai a vészkorszak emlékezetével?

Előzetes a filmből:

 

Címkék:A lakás, film

[popup][/popup]