A külföldi dzsihadisták töredéke származik csak Izraelből

Írta: Sikorsky / keletport.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Vasárnap a Sin Bét bejelentette, hogy letartóztatta a 22 éves Hamza Magazmehet, aki októberben Szíriából tért vissza néhány „harcostársával együtt”. A belbiztonsági szolgálat szerint összesen harminc izraeli állampolgárságú arab harcolhat a szíriai háborúban, akik visszatérve potenciális veszélyt jelentenek Izraelre. Ugyanakkor a nyugati államokhoz képest az Izraelből érkező dzsihadisták csak a töredékét teszik ki a külföldi harcosoknak, mert a “kalifátus” ideológiája a legtöbb palesztin és arab számára is taszító.

PALESTINIAN-ISRAEL-CONFLIT-GAZAA Sin Bét a jelentésben kitért arra, hogy az izraeli dzsihadisták elsősorban a Szabad Szíriai Hadsereg valamelyik brigádjához csatlakoztak, csak később álltak át valamelyik terrorista csoport oldalára. Eddig öt halottról tudnak, valamint egy tucatnyi sebesültről. „Ennek ellenére nem becsüljük alá az általuk jelentett veszélyt. Ezek a harcosok a Globális Dzsihád aktivistái, akiknek célja az állam biztonságának aláásása és a terror terjesztése” – jelentette ki Benjamin Netanjahu hivatala az izraeli The Times of Israelnek.

A belbiztonsági szolgálat felsorolt néhány nevet: például Othman Abed Elkianét, aki korábban a Barzilai Kórházban dolgozott, és nemrég lőtték le, amikor a „kalifátus” harcosaival megostromolt egy szíriai katonai ellenőrzőpontot. A már említett Hikma Masarveh nevű arab fiatalember Szíriában kapott kiképzést, egyebek mellett öngyilkos merénylet végrehajtására, de most azért tartóztatták ke, mert akciót akart végrehajtani a Dimonában található atomerőmű ellen. Husszám Hajlehot még a kiutazása napján vette őrizetbe az izraeli rendőrség, mikor épp át akart kelni a határon.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]