A közösségi média követését lehetővé tevő izraeli szoftvert vesz a magyar kormány

Írta: Szombat - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle, Külföld

Az új technológia lehetővé teszi a kormány számára, hogy nyomon kövesse, elemezze és értelmezze a közhangulatot a közösségi médiában zajló tevékenységek alapján.

Képünk illusztráció

Az izraeli Avnon Group nevű védelmi ipari vállalat ad el a magyar kormány számára egy olyan technológiai eszközt, amivel a felhasználó nyomon tudja követni a közösségi média hálózatokat, az ott folyó kommunikációt, valamint elemezni és értelmezni tudja a közhangulatot a közösségi médiában zajló tevékenységek alapján – írja a Kibic Magazin.

Times of Israel héber nyelvű változata, a Zman Iszrael híradása szerint az izraeli cégnél nem tudják, hogy a magyar kormány pontosan milyen célból vásárolja meg a terméket. Az Avnon egyik vezető tisztviselője a lapnak úgy nyilatkozott, hogy a kormány a közösségi médiában zajló diskurzust szeretné figyelemmel kísérni.

Ugyanezen forrás szerint a csoport minden tranzakciója az izraeli Védelmi Minisztérium felügyeletével és jóváhagyásával zajlik, beleértve ennek a technológiának a magyar kormánynak történő eladását is. A minisztérium egyelőre nem reagált a lap megkeresésére.

*

Mint ismeretes, másfél éve nagy vihart kavart a Pegazus ügy. Mintegy 50 ezer olyan telefonszám van, amelyet egy újságírókból álló nemzetközi konzorcium által elvégzett tényfeltáró projekt szerint az NSO elnevezésű izraeli cég ügyfelei megfigyelési célpontként választottak ki 2016-tól több mint ötven országban, köztük Magyarországon.

Az NSO ügyfelei a programot legalább tíz országban használták újságírók, jogvédők, ellenzéki politikusok, ügyvédek és üzletemberek ellen.

A nemzetközi és izraeli vizsgálódások és tiltakozások hatására azóta távozott a NSO cég vezetője.

Januárban Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke sajtótájékoztatón jelentette be, hogy nem tárt fel jogsértést a Pegasus kémszoftver magyarországi alkalmazásával, illetve engedélyezésével kapcsolatban.

A hivatal mintegy fél éven át hivatalból vizsgálta a Direkt 36 portál tavaly nyári cikkei nyomán az izraeli kémszoftver magyarországi nemzetbiztonsági szervek általi használatát, illetve igazságügyi minisztériumi engedélyezését.

[popup][/popup]