A koronavírus Gázában félelemre ad okot

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Hivatalos körök: a palesztin enklávé területén nem képesek száznál több beteget kezelni.

Gáza, március 19. (Fotó: Adel Hana)

A Gázai-övezetben, ahol a konfliktus éveiben erősen romlott az egészségvédelem, vasárnap bejelentették az első két megbetegedést. Félő, hogy a világjárvány súlyosan fogja érinteni a lakosságot. A Hamász 2007. évi hatalomátvétele óta Izrael és Egyiptom blokádot tart fenn a fegyvercsempészet kiiktatására. A kétmilliós lakosság többnyire lerobbant városi környezetben illetve menekülttáborokban él.

Abdelnasser Soboh, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) gázai hivatalának vezetője elmondta, hogy csupán 62 lélegeztetőkészülékük van, 15 kivételével foglaltak. Legalább 100-ra lenne még szükség. A gázai kórházak száz új beteget tudnak fogadni, amennyiben fokozatosan érkeznek. Ennél több a gyógyászati rendszer összeomlását okozhatja.

Mind ez idáig Gáza elszigeteltsége akadályozta meg a vírus megjelenését; a mostani két fertőzött Pakisztánból érkezett. A fertőzöttek száma 300.000 világszerte, a halálos áldozatoké 13.000 fölött van. A gyógyultak száma több mint 90.000.

A világjárvány megbénította a közlekedést. Sheikh Ahmed bin Saeed Al Maktoum, a távolsági fuvarozó Emirates vezérigazgatója bejelentette, hogy szerdától leállítja járatait.

Az elmúlt két hét során gázaiak százai érkeztek haza, de csak 92-őt vizsgáltak meg, mert a tesztelési kapacitás alacsony. Izraelből és Egyiptomból érkezettek közül több mint 1.270-en kerültek karanténba kórházakban, szállodákban és iskolákban. A két fertőzöttet a karanténosoktól külön kezelik.

A Közel-Kelet több országa lezárta határait, és elrendelte a legtöbb üzleti tevékenység beszüntetését. A Hamász pénteken bezáratta az éttermeket és beszüntette a heti piaci árusítást; az iskolákat már korábban bezárták. Fertőtlenítő brigádok járják az utcákat és fecskendőzik a középületeket.

A Nyugati-part (Júdea és Szamária) egy részét felügyelő Palesztin Hatóság 14 napos kijárási tilalmat rendelt el. A biztonsági erőkön, orvosokon és ápolókon, az élelmiszer árusokon kívül mindenkinek otthon kell maradnia. A településeket összekötő utakat lezárták. Nem világos, a lakosság hogyan jut majd alapvető árucikkekhez. Betlehem, a járvány központjának lakói már hetek óta vesztegzár alatt élnek, és a helyi boltokban vásárolnak.  A PH 59 esetet jelentett be, közülük 17-en meggyógyultak.

Times Of Israel

[popup][/popup]